fbpx

Online solliciteren, dat gaat zó!

Online solliciteren, dat is in deze tijd van gedwongen thuisblijven (Corona-virus) ineens heel gewoon geworden. En laten we eerlijk zijn, met de techniek die al heel lang voorhanden is, wordt online solliciteren gemakkelijk. Ik ga je uitleggen hoe het werkt, online solliciteren. Met een paar fijne handigheidjes, waardoor je je toch kunt onderscheiden van je concurrenten!

Solliciteren via een ATS:
Veel organisaties maken gebruik van een ATS. (Applicant Tracking System). dat is een geautomatiseerd systeem om online sollicitaties te verwerken. Dat kan heel handig zijn, maar hou dan wel rekening met een paar zaken:

 • Meestal kun je zowel je cv als je sollicitatiebrief uploaden. Dat is fijn, want zo kun je een 'klassieke' sollicitatiebrief schrijven en die in zijn geheel versturen. Net als je cv. Let erop in welke formaten je deze documenten kunt uploaden. Meestal is dit Word, Excel en pdf. Hiermee gaat online solliciteren lekker snel. 
 • Soms moet je toch gebruik maken van een kleine teksteditor, om je motivatie weer te geven. Dat is jammer, omdat je hier vaak geen mooie lay-out kunt maken. Aan de andere kant, dat kunnen je concurrenten dus ook niet. Hou hierbij je motivatie echt kort, bondig en zakelijk.
 • Laat je niet afleiden door wervende, informele en 'hippe' teksten op de website waar je solliciteert. Een sollicitatie moet altijd zakelijk zijn, met een persoonlijk tintje.
 • Vaak wordt er bij een ATS geen contactpersoon genoemd, waar je je sollicitatie aan kunt richten. Dat is jammer, want het maakt de aanhef van je brief minder persoonlijk. Bel even voordat je gaat solliciteren en vraag naar de naam van degene die jouw sollicitatie gaat behandelen. Daarmee ga jij je onderscheiden in het online solliciteren!  

Solliciteren per e-mail
Vooral de wat kleinere organisaties hebben geen ATS tot hun beschikking. Bij deze organisaties kun je niet online solliciteren, maar moet je per e-mail solliciteren. Denk aan de volgende punten:

 • Gebruik altijd een professioneel emailadres voor het online solliciteren. Een hotmail- of gmail adres kun je prima gebruiken om je sollicitatie mee te versturen. Maar let op dat je e-mailadres geen gekke teksten bevat; zakdoekje33, of lammetje675 of andere gekke benamingen kunnen echt niet! Maak gewoon een professioneel e-mailalias, met je naam. Dat komt veel professioneler over!
 • Onderwerp. let erop, dat je een duidelijk onderwerp in deze regel schrijft. Dus: 'Sollicitatie naar de vacature van....', eventueel met een referentienummer erbij.  
 • Inhoud van de email. Je stuurt altijd een cv en een sollicitatiebrief als attachment. Maar, ook in de inhoud van de email hoort een goede tekst te staan. Hier kun je bijvoorbeeld een stukje van je sollicitatiebrief in kwijt. Zet onderaan ook je naam, adres en contactgegevens! Hiermee kun jij je enorm onderscheiden in het online solliciteren. 
 • Testen. Stuur je complete e-mail eerst naar een vriend. Zo kun je controleren of alles goed overkomt. Zet je eigen e-mailadres in de bcc, zodat je zelf je sollicitaties ook goed kunt bijhouden. 

Een sollicitatiegesprek via Skype of Zoom

 • En als je dan op gesprek mag, dan zal dit voorlopig ook online plaatsvinden. Meestal gebruiken organisaties Teams of Zoom hiervoor. Ik heb de volgende tips voor je:
 • Zorg ervoor dat je kunt praten in een rustige ruimte. Geen drukke kinderen, huisdieren of thuiswerkende familieleden in dezelfde ruimte!
 • Bereid je gesprek net zo goed voor, als dat je zou doen bij een sollicitatiegesprek op locatie. Er worden dezelfde vragen gesteld!
 • Kleed je netjes aan. Althans, je bovenkleding, die in beeld komt. Een nette blouse op een joggingbroek? Moet kunnen. Alhoewel, let er dan wel op dat je niet even op moet staan tijdens het online sollicitatiegesprek. Dan zien ze je joggingbroek... 
 • Test de verbinding eerst. Zorg ervoor dat het geluid en de microfoon kloppen, dat de webcam werkt en dat de verbinding goed is!
 • Ga niet al te dicht op het beeld zitten. Dan wordt je gezicht heel groot en dat leidt af.
 • Als je verbinding krijgt, wordt jouw gesprekspartner heel groot in beeld gebracht. Klik naar een andere webpagina. Dan wordt het videovenstertje klein in beeld gebracht. Dat praat vaak meer ontspannen.
 • Maak van te voren een Word document met een spiekbriefje. Zet erin welke vragen je wilt stellen en vergeet niet je succesverhalen, die je wil vertellen als erom gevraagd wordt. Dit Word documentje kun je ook in beeld hebben, met het kleine videovenster aan de bovenkant. Dat is weer een voordeeltje van online gesprekken voeren! 

Als je deze richtlijnen in acht neemt, zul je -ook digitaal- goed voor de dag komen. Je bent klaar voor het online solliciteren. Ben je gewend om op papier te solliciteren? Probeer toch te wennen aan online solliciteren. Vraag om hulp als je er niet uitkomt. Solliciteren op papier kan steeds minder! En als je het eenmaal een paar keer gedaan hebt, draai je er je hand niet meer voor om. 

Succes met solliciteren!

Wil je persoonlijk advies? Een helpende hand? App me even, op (06) 46244662. Mailen kan ook, naar info@sollicitatiehulp.org. En hieronder kun je mijn video bekijken over online solliciteren. Bezoek en abonneer je op mijn YouTube kanaal: https://www.youtube.com/channel/UCxlbXOyPQ0iFZW5aCHpcgOQ 

Online solliciteren

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Gratis sollicitatietips?
0
keer gedeeld