fbpx

Zelfverzekerd overkomen bij een sollicitatiegesprek

Zelfverzekerd overkomen bij een sollicitatiegesprek, dat wil iedereen. Dat jouw interviewer zichtbaar onder de indruk is van jouw performance en dat je aan hem kunt zien dat je aan het scoren bent. Geweldig! Dat geeft je een goed gevoel en veel zelfvertrouwen. 

Maar helaas is dit voor veel mensen niet zomaar weggelegd. Want bijna iedereen is wel nerveus voor zo'n belangrijk gesprek. En voor anderen is het gewoon moeilijk om zo'n moeilijk en soms confronterend sollicitatiegesprek op een goede manier te voeren. 

 

Zelfverzekerd overkomenjpg

 

Heel regelmatig kloppen mensen bij mij aan, die hulp zoeken bij hun performance. Ze geven aan dat het maar niet wil lukken om goed uit de verf te komen. Ze komen te onzeker over en worden dan ook meestal om deze reden afgewezen. En als dit vaker gebeurt, wordt het een soort 'self-fulfilling prophecy', ze gaan steeds meer het gedrag vertonen waardoor ze worden afgewezen. Een vicieuze cirkel dus. Zelfverzekerd overkomen wordt dan een enorme opgave. Vooral veel 50-plussers hebben moeite om zelfverzekerd over te komen. Ze zijn bang dat hun leeftijd een grote rol speelt en zijn bij voorbaat al op hun hoede. Ze hebben zo vaak afwijzingen gekregen, dat ze niet meer goed weten of ze wel goed genoeg zijn. Diep in hun hart weten ze dat wel. Want ze hebben veel te bieden. Maar de afwijzingen en vooroordelen kunnen de tol eisen van hun zelfvertrouwen. 

Deze mensen kan ik vaak op weg helpen door ze te coachen. We bespreken non-verbaal gedrag, hoe je overkomt op anderen en hoe je dit kunt veranderen. Vaak zit het nu net in de kleine details. 

Je kunt ook je voordeel doen met deze slimme tips;

 1. Wees je bewust van je houding. Vraag feedback aan anderen, vraag hoe je overkomt.
 2. Loop en zit rechtop; een ineengedoken houding ziet er onzeker en aarzelend uit.
 3. Geef een stevige hand. Onzekere mensen geven slappe handen! En in de Coronatijd is een knik met je hoofd nog beter!
 4. Probeer niet te bedenken welk antwoord je zou moeten geven of wat gewenst zou zijn. Hierdoor ga je teveel nadenken en zit je teveel 'in je hoofd'. Geef gewoon antwoord naar waarheid.
 5. Bereid je goed voor, dan ben je altijd veel minder nerveus.
 6. Maak jezelf niet kleiner. Als je iets goed hebt gedaan, mag je dat zeggen. Als je ergens trots op bent, mag je dat ook laten weten. Als jij je prestaties kleiner maakt, maak je ze onbelangrijk voor het bedrijf.
 7. Oefen je gesprek met iemand, die je eerlijke feedback geeft. Je hebt niets aan 'ja-knikkers'.
 8. Breek je eigen spanning, door te zeggen dat je soms wat onzeker overkomt. Maar dat dit voornamelijk wordt veroorzaakt door de spanning van het sollicitatiegesprek. Je zult zien dat je daarna rustiger bent.
 9. Neem jezelf serieus. Praat respectvol over je verleden, ook over je blunders. Als jij respectvol bent, is je gesprekspartner dat meestal ook.
 10. Relativeer. Natuurlijk is dit gesprek heel belangrijk, maar je voert 'gewoon' een gesprek met volwassenen onder elkaar. Ook jouw gesprekspartner heeft hier ooit op jouw stoel gezeten!
 11. Ken jezelf en gebruik je sterke punten. Heb je een stralende glimlach? Gebruik hem! Kijk je nogal eens nors? Probeer extra blij te kijken! Heb je de neiging nogal uit te weiden? Geef korte antwoorden! Zeker 50-plussers hebben zelfkennis. Gebruik dit in je voordeel. 

Deze tips gaan steeds effectiever werken, wanneer je ze traint. Dus, hoe vaker je een gesprek voert met deze tips, hoe beter je word. En je zult merken, dat je na verloop van tijd een steeds betere indruk maakt op je interviewer. Je wordt eerst zelfbewust en daarna zelfverzekerd. En dan... word je aangenomen! Zelfverzekerd overkomen bij een sollicitatiegesprek? Eitje. 

Wil je een uurtje met me oefenen? Ik help je snel en goed. Bij mij mag je stotteren, stilvallen of juist gaan ratelen. Ik help je in uur (via Teams) om zelfverzekerd over te komen bij het sollicitatiegesprek. Klik hier om meer te lezen over het oefenen van een sollicitatiegesprek. 

In mijn coaching programma 'De Sollicitatieversneller' Komt zelfvertrouwen uitgebreid aan bod. We gaan samen onderzoeken hoe we jouw zelfvertrouwen kunnen boosten. En je zult versteld staan van het resultaat; een zelfverzekerde sollicitant! 

sollicitatieversneller

 

0
keer gedeeld