fbpx

Welke baan past bij mij?

Welke baan past bij mij? Ik hoor het wekelijks. Mensen die al langere tijd op zoek zijn naar een baan. Ze worden steeds afgewezen, zien steeds weer nieuwe vacatures die 'ook leuk' kunnen zijn, praten met vrienden over hun zoektocht en komen weer tot nieuwe inzichten. Met die nieuwe inzichten gaan ze wederom op zoek naar 'ook leuke' vacatures. Tot ze steeds verder 'afdrijven' van hun oorspronkelijke vacature. En na verloop van tijd zien ze door de bomen het bos niet meer. De zoektocht wordt een zigzaggende 'strooptocht', soms zelfs met een blinddoek op. Ze weten niet meer wat ze nu ook alweer wilden, wat ze kunnen en wat de markt hun te bieden heeft. Het gevolg; frustratie, verwarring en eigenlijk niet meer weten welke baan echt bij je past. 

Herken je dit ook? Het is lastig om een weg terug te vinden, als je al lange tijd 'verdwaald' bent. Dan weet je niet meer welke kant je op moet of waar je moet beginnen. En je weet ook niet meer welke baan nu eigenlijk bij jou past. Bij je talenten, voorkeuren en drijfveren. Geen nood! Ik heb dit vaak zien gebeuren en ik heb mensen hier gelukkig vrijwel altijd uit kunnen helpen. Met coaching, training en het afnemen en interpreteren van tests. Maar misschien wil je het eerst zelf proberen? Dat kan ook. Doorloop dan de volgende stappen, als jij ook deze vraag hebt: welke baan past bij mij?

  1. Stop met wat je doet. Laat al je sollicitaties even uit je handen vallen en ga iets leuks doen vandaag. Morgen is er weer een dag. Zo doorbreek je die 'sleur' die je zoektocht is geworden. Verandering van spijs doet eten en dat geldt ook voor een lange zoektocht naar een baan. Even stoppen nu, ga jezelf ontspannen. Ga naar buiten, maak een lange wandeling. Even dat hoofd leeg. 
  2. De volgende dag is het tijd voor bezinning. Even pas op de plaats maken. Stel jezelf een paar vragen, zodat je jezelf aanzet tot nadenken. Je moet altijd een paar stappen terug, zodat je daarna in staat bent om weer vooruit te gaan. Waar begon je zoektocht? Waar stond je toen je begon met het zoeken naar een baan?
  3. Ga voor jezelf na welke invloeden jouw pad hebben gewijzigd. Op welke momenten nam je een zijweg? Wanneer ging je iets anders doen? Naar welke mensen heb je geluisterd, op die momenten? Wat heb je gekeken/geluisterd/gelezen, dat die verandering in gang zette? Probeer die invloeden nu uit te schakelen. Ze zijn niet relevant! Dus even niet meer allerlei vacatures bekijken. Niet meer vragen om advies aan 'niet-professionals' en niet meer allerlei banen-websites bekijken op het internet. Even alle externe invloeden uitschakelen. 
  4. Test jezelf. Probeer hiermee objectief vast te stellen waar jouw voorkeuren liggen en waar je goed in bent! Ik heb een hele mooie combinatie van online testen op mijn website staan. Met deze testen leg je een stevige basis voor jezelf. Niet alleen kun je meten waar jouw competenties en drijfveren liggen, ook kun je met de beroepskeuzetest ontdekken welke beroepen echt bij jou passen. Klik hier om te lezen over de beroepskeuzetest bij Sollicitatiehulp.org. 

Hiermee kun je de vicieuze cirkel doorbreken en jezelf weer met beide benen op de grond zetten. Je zult merken dat je weer energie krijgt en zin in het solliciteren. Je obstakels zijn weg en je ziet weer toekomst. En dan is er ineens die baan, voor jou!

Vind je het toch lastig? Logisch hoor, dit is eigenlijk een traject dat je beter kunt doen met behulp van een coach. Het is belangrijk, want als je niet eerst de juiste keuzes maakt, zul je nooit echt ontdekken welke baan bij jou past. Mail me even op info@sollicitatiehulp.org, of bel me op (06) 46244662. Dan overleggen we hoe ik jou hiermee kan helpen. 

Zelf een competentietest doen? Klik hier

Zelf een werkwaardentest doen? Klik hier

Zelf een kerntyperingstest doen? Klik hier

Zelf een beroepskeuzetest doen? Klik hier

Welke baan past bij mij? Zorg dat je je antwoorden krijgt!

Image

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Gratis sollicitatietips?
0
keer gedeeld