fbpx

Wat moet je niet doen bij een sollicitatiegesprek

Wat moet je niet doen bij een sollicitatiegesprek? Die vraag krijg ik vaak. En dat is ook logisch, want je leest overal wat je juist wel moet doen. Maar wat je niet moet doen? Dat staat eigenlijk nergens. En daarom heb ik er een artikel over geschreven.

Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, is dat een flinke stap vooruit in de sollicitatieprocedure. Gefeliciteerd! En nu nog even heel goed voor de dag komen... 

Tja, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je bent zenuwachtig en je vindt het lastig om veel over jezelf te praten. Laat staan jezelf te verkopen! En soms ga je dan best gekke dingen zeggen of doen. Meestal zijn recruiters wel wat gewend, maar let toch op dat je niet in de volgende valkuilen stapt!

Wat moet je niet doen bij een sollicitatiegesprek?

  1. Zenuwtrekjes. Zit jij veel aan je haar te frummelen, of kun je moeilijk stilzitten? Let erop! Je lijkt erg zenuwachtig met zenuwtrekjes. 
  2. Zeg nooit negatieve dingen over vorige werkgevers en/of collega's. Als je dit over vorige werkgevers doet, kan een potentiële werkgever denken dat je dit ook bij hun gaat doen.
  3. Schiet nooit in de verdediging, maar leg vol zelfvertrouwen uit waarom je sommige beslissingen hebt genomen. Niemand is er op uit om je aan te vallen.
  4. Laat niet zien dat je geïrriteerd bent doordat je bijvoorbeeld onderbroken wordt. 
  5. Geef het toe, als je iets niet weet. Probeer geen antwoorden te verzinnen als je het echt niet weet. Niemand weet het antwoord op alle vragen.
  6. Probeer niet te vaak te verzanden in uitdrukkingen als "nou", of "eh", of "uhm". Neem liever wat meer tijd om een antwoord te bedenken.
  7. Ga nooit met je armen over elkaar zitten tijdens het gesprek, dat komt gesloten en defensief over. 

Misschien lijken sommige van deze dingen wel voor de hand liggend. Maar vergis je niet. Als je nerveus bent, dan ben je soms jezelf niet. En dan kan het zomaar voorkomen dat je toch zit te stotteren, of je defensief gedraagt. Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker ook hier. Als je goed voorbereid bent, weet je als vanzelf wat je niet moet doen bij het sollicitatiegesprek. 

Als je al deze valkuilen kent hoef je er niet meer in te stappen! Print het lijstje hierboven en lees het nog even door, vlak voordat je op sollicitatiegesprek gaat. Je zult zien dat het gesprek beter gaat dan verwacht!

Wil je mijn video's zien? Ik heb veel tips over het sollicitatiegesprek. Klik hier om de video's te bekijken.

Of misschien een sollicitatiegesprek oefenen, met mij? Ik geef je tips, feedback en leer je hoe je de beste antwoorden kunt geven. Je gaat een verpletterende indruk maken! Klik hier voor meer informatie over het oefenen van een sollicitatiegesprek. 

Image
Meer in deze categorie: « Slimme vragen stellen

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Gratis sollicitatietips?
0
keer gedeeld