De eerste keer dat een recruiter je cv leest, lezen ze je cv niet echt. Ze scannen hem vooral. In feite zullen de meeste recruiters er slechts 10 seconden naar kijken! Dat betekent dat je cv onmiddellijk een 'wow'-gevoel moet creëren. En de beste manier om dat te doen, is door de brandende vragen te beantwoorden die elke HR Manager heeft. De eerste vraag is: 'Waarom zou ik jou aannemen?' Maar er zijn ook andere vragen die je zullen helpen een sollicitatiegesprek binnen te halen als je cv ze snel beantwoordt.
Belangrijkste vragen die je cv moet beantwoorden;
1. Ben je gekwalificeerd?
Recruiters scannen in eerste instantie je cv om te zien of het voldoet aan de basisprincipes, zoals; ben je echt gekwalificeerd voor de functie? Zorg ervoor dat je cv volmondig ‘ja!’ zegt, door je cv af te stemmen op de baan en het bedrijf. Bij elke sollicitatie. Herlees de functiebeschrijving en voeg de informatie toe waarvan je weet dat de recruiter die zal zoeken. Ben je in het bezit van het gevraagde diploma, of certificeringen? Voldoet je arbeidsverleden aan het voor deze functie gewenste niveau en aantal jaren ervaring? Zorg ervoor dat deze informatie gemakkelijk te herkennen is, zodat de recruiter meteen weet dat je geschikt bent voor deze vacature.
2. Wat heb je bereikt?
Naast het uitzoeken of je voldoet aan de kwalificaties van de baan, probeert de recruiter erachter te komen hoe en wat je gaat bijdragen aan de rol en aan de organisatie. In plaats van een hele reeks taken onder je verschillende rollen op te sommen, bied je concreet en meetbaar bewijs van wat je hebt bereikt. Gebruik de STARR-methode om niet alleen uit te leggen wat je deed, maar ook wat het voor de organisatie betekende. Iemand die bijvoorbeeld zegt 60 hoofdartikelen te hebben onderzocht en geschreven over marketing voor kleine bedrijven, schetst een veel levendiger beeld dan iemand die gewoon opmerkt dat hij een goede schrijver is. Laat zien hoe jouw inspanningen geld hebben bespaard of opgeleverd, de efficiëntie hebben verbeterd of anderszins een verschil hebben gemaakt bij eerdere organisaties.
3. Waar woon je?
Maar liefst 95% van alle vacatures heeft een locatievereiste. Dit komt door reistijd, werktijden en tal van andere redenen. En hoewel steeds meer vacatures hybride kunnen worden ingevuld en je de flexibiliteit geven om een deel van de tijd thuis te werken, ben je de rest van de tijd op kantoor. Ver reizen is dan voor beide partijen meestal niet wenselijk. Dit is de reden waarom je cv een recruiter moet vertellen waar je woont. Je locatie kan, ook bij een volledig externe baan, een probleem vormen. En hybride banen kunnen ook locatievereisten bevatten (bijvoorbeeld om een verkoopgebied te bestrijken).
4. Heb je oog voor detail?
De eerste vraag die je cv moet beantwoorden, is of je wel of niet op details let, vooral als je beweert dat je 'oog voor detail hebt'. Zorg ervoor dat je je cv proefleest en controleert op vaak verkeerd gespelde woorden, grammaticale fouten en andere typefouten. Niets zegt meer over ‘oog voor detail’ dan een foutloos cv!
5. Pas je bij de cultuur van de organisatie?
Uiteindelijk willen recruiters kandidaten die de meeste kans hebben om succesvol te zijn in een bepaalde functie bij een specifieke organisatie. Gebruik je cv om uit te leggen dat jij naadloos aansluit bij de cultuur van de organisatie. Gebruik trefwoorden uit de vacature om aan te tonen dat je dezelfde ‘taal’ spreekt als de organisatie. Gebruik branche specifieke taal (jargon) om aan te tonen dat je up-to-date kennis hebt en ‘feeling’ met de branche. En zoek naar manieren om je onafhankelijke onderzoek over de werkgever aan te tonen. Als de website van een organisatie bijvoorbeeld de nadruk legt op maatschappelijk verantwoord ondernemen, markeer dan jouw verschillende prestaties op dit gebied.
6. Is je carrière zingevend?
Veel mensen blijven het grootste deel van hun beroepsleven op hetzelfde loopbaanpad, stijgen gestaag op dezelfde ladder en nemen extra verantwoordelijkheden op zich. Je cv moet een loopbaanontwikkeling laten zien die logisch is en aantonen hoe je in je carrière bent gegroeid. Ben je gestegen qua titel (coördinator, specialist, teamleider)? Heb je extra verantwoordelijkheden op je genomen (begonnen met het opleiden van nieuw personeel, projecten geleid, overgestapt naar een leidinggevende rol)? Dat gezegd hebbende, een jobhopper heeft misschien niet dezelfde ‘logische’ loopbaanontwikkeling, maar dat betekent niet dat je niet kunt aantonen hoe je in je carrière bent gestegen. Leg uit waarom je keuzes hebt gemaakt, waarom je veel verschillende banen hebt gehad. Gebruik je vaardigheden om te laten zien hoe je professioneel bent gegroeid. Praat over lessen die je hebt gevolgd en certificeringen die je hebt behaald om te laten zien dat je je professionele ontwikkeling serieus neemt. En gebruik je begeleidende sollicitatiebrief om verder uit te leggen hoe jouw carrière zingevend is.
7. Welk ander concreet bewijs heb je?
Geef naast je cv en sollicitatiebrief eventueel aanvullend bewijs dat je in huis hebt wat nodig is om de klus te klaren. Begin met het optimaliseren van je LinkedIn-profiel om eventuele extra vragen van de recruiter te beantwoorden. Voeg de prestaties toe die niet op je cv passen en voeg al het andere toe dat verklaart waarom iemand jou zou moeten aannemen (zoals een goede elevator pitch, certificeringen, aanbevelingen of onderschrijvingen van vaardigheden). Als je een digitaal portfolio hebt, vermeld dat dan ook op je cv. Deze verzameling projecten en prestaties kan helpen om verder te laten zien waarom je perfect bent voor de rol.
Antwoorden geven
Wanneer recruiters het gevoel krijgen dat jij misschien 'de ware' bent, kunnen 10 seconden gemakkelijk 10 minuten worden! En wanneer je cv hun meest prangende vragen vooraf beantwoordt, heb je het voor hen veel gemakkelijker gemaakt om je in te plannen voor een interview!
Weet je niet zeker of je cv deze vragen en meer beantwoordt? Overweeg een gesprek met mij, Judith Schoorlemmer. Ik kan je helpen een cv op te stellen dat indruk maakt op recruiters en hen helpt te begrijpen waarom ze jouw moeten aannemen. Plan vandaag nog je afspraak in: https://sollicitatiehulp.org/boek-een-gratis-adviesgesprek
De Sollicitatieversneller
In mijn coaching programma 'De Sollicitatieversneller' besteed ik veel aandacht aan de sollicitatiebrief en het schrijven van een mooie motivatie. En het mooie is; iedereen kan het leren. Jij ook! Meer weten over de Sollicitatieversneller? Klik dan op de afbeelding hieronder.
Naast Sollicitatiecoach ben ik ook werkzaam als Recruiter. Wil je je cv bij me achterlaten, zodat ik je kan benaderen als ik een passende vacature tegenkom? Hier vind je mijn website over Recruitment: https://www.js-recruitment.nl/