fbpx

UWV en verplicht solliciteren

UWV. Je kunt niet mét en niet zonder. Bij het geven van mijn tips en advies over solliciteren, krijg ik vaak een opmerking over het UWV. Het UWV is verantwoordelijk voor de uitvoering van de wetgeving omtrent WW uitkeringen en heeft strenge regels wanneer je hiervoor in aanmerking komt. Als je die regels overtreed, loop je het risico om gekort te worden op je uitkering, of, nog erger, je uitkering te verliezen. Op zich wel logisch, want het idee van een WW-uitkering is enkel om een periode van werkloosheid te kunnen overbruggen zonder in grote problemen te raken. maar soms zijn die regels lastig. 

Zo moet je regelmatig solliciteren, ook op functies die niet heel exact in jouw richting komen. Ik zeg altijd dat een vacature voor minimaal 85% moet voldoen aan jouw profiel, om enig kans van slagen te maken. Maar voor sommige mensen is dit niet altijd haalbaar, wanneer ze moeten voldoen aan het quotum van het UWV. En om hier toch aan te voldoen, moeten ze wel solliciteren op functies waarop ze minder goed passen. Vervelend. 

Vervelend, maar geen drama. Want je kunt hier heel goed mee omgaan. Gebruik het 2-sporenbeleid. Dat ziet er zo uit:

  1. Blijf solliciteren om aan het aantal verplichte sollicitaties te voldoen. Doe wat het UWV van je vraagt, kom je afspraken na en voldoe aan de regels. Maak hier geen levenswerk van. Het zou mooi zijn als 1 van deze sollicitaties iets oplevert, maar gebruik ze vooral om te voldoen aan de eisen.
  2. Maak naast deze activiteiten je eigen plan. Volg mijn tips over solliciteren op en wees heel kritisch. Solliciteer alleen op vacatures waar je voor meer dan 85% op past en, bereid je goed voor en schrijf een kei van een sollicitatiebrief! Als je niet precies weet wat je wilt, zorg er dan voor dat je hier achter komt. Laat je testen en zoek hulp. Dat kan vaak al heel voordelig. 
  3. Leg een sollicitatiedossier aan, ga netwerken en praat erover met mensen. Zorg dat je LinkedIn profiel op orde is en wees actief! 

Hiermee zul je merken dat je zonder ergernis (want ergernis = verspilde energie) je verplichtingen van het UWV nakomt en toch heel goed bezig bent met effectief solliciteren. Natuurlijk, het is wel hard werken. Maar dat is goed. Zo blijf je actief. 

Als je hulp nodig hebt met het maken jouw eigen carriereplan, kun je bij me terecht. Ik bied hulp op diverse gebieden en vrijblijvend advies geef ik ook! Mail me op: info@sollicitatiehulp.org

2 Sporen bij het solliciteren

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Gratis sollicitatietips?
0
keer gedeeld