fbpx

Het tweede gesprek

Tweede sollicitatiegesprek. Een sollicitatieprocedure bestaat meestal uit meerdere gespreksrondes. Per ronde worden vaak wel dezelfde vragen gesteld, maar er zijn toch ook belangrijke verschillen. Zo zal er bij elk 2e sollicitatiegesprek gesprek dieper worden ingegaan op de functie en jouw competenties en ervaring. 

Goed, je hebt je eerste sollicitatiegesprek goed volbracht, want je wordt uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek. Er zijn nogal wat verschillen tussen een eerste en een tweede sollicitatiegesprek, zorg dus dat je hier rekening mee houdt.

  • Het eerste sollicitatiegesprek vindt meestal plaats met één interviewer, terwijl het tweede sollicitatiegesprek vaak wordt gedaan door een recruiter en de toekomstige manager. Let er dus op, dat je niet ineens hele andere antwoorden gaat geven dan in het eerste gesprek. Dat komt op zijn minst vreemd over.
  • Het eerste gesprek was voornamelijk een kennismaking van beide kanten, om te bepalen of je in grote lijnen bij het bedrijf en op de functie past. In het tweede gesprek wordt dieper ingegaan op jouw kwalificaties en eventuele valkuilen.
  • Vaak worden lastige cases pas voorgelegd in het tweede sollicitatiegesprek, oftewel het vervolggesprek. Hierdoor kan de manager zelf bepalen of jij in zijn team past.
  • Verdiep je van tevoren in de persoon met wie je het tweede gesprek hebt. Jij wordt uitgebreid besproken met de tweede interviewer en datzelfde mag jij dus ook doen. Bereid je voor en gebruik Google, Facebook en LinkedIn.
  • Bedenk goed welke vragen je wilt stellen aan je toekomstige manager. 

Let op! Het tweede gesprek is geen onderhandelingsgesprek of arbeidsvoorwaardengesprek, tenzij dit vantevoren wordt aangegeven. Normaal gesproken is het tweede sollicitatiegesprek een echt selectiegesprek. Vraag aan het eind van het gesprek dan ook naar het vervolg van de procedure. 

Heel soms volgt er nog een derde sollicitatiegesprek, maar dat zie je voornamelijk bij hoger kader en managementfuncties. Hierbij kun je ook vaak rekenen op een uitgebreid assessment, waarin jouw competenties daadwerkelijk in de praktijk worden getoetst.

Weet je dat je jezelf kunt trainen in het voeren van een sollicitatiegesprek? Een uurtje oefenen met een Sollicitatiecoach doet al wonderen! Je baan komt hierdoor sneller dichterbij. Klik hier om meer te lezen over het oefenen van een sollicitatiegesprek met mij, Judith Schoorlemmer. 

Het vervolg sollicitatiegesprek

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Gratis sollicitatietips?
0
keer gedeeld