fbpx

Solliciteren en tegenspoed

Vandaag alleen een overpeinzing van mij. Over solliciteren en tegenspoed.

De reden hiervoor, is dat mijn moeder gisteren is overleden. Na een kort doch heftig ziekbed is ze rustig overleden. Los van het feit dat we overdonderd zijn en druk met het organiseren van de afscheidsplechtigheid, is het ook een tijd van overpeinzing en nadenken. En relativeren.

En dat laatste, het relativeren, wil ik met jullie delen. Want het leven is een aaneenschakeling van voor- en tegenspoed. Geluk en ongeluk wisselen elkaar af en wacht niet altijd op jouw goedkeuring. Soms ben je er klaar voor, soms niet. Maar het komt en gaat.

Ontslagen zijn, langdurig werkloos zijn of niet weten waar je met je carrière naartoe wilt, het kunnen allemaal factoren zijn die je geluk of ongeluk bepalen. Ik probeer mensen altijd op het actieve pad te brengen en te houden. want als je je leven in eigen hand neemt, kun je zelf sturen en bepalen waar je naartoe wilt. Soms kun je geluk afdwingen. Passief afwachten tot die ene baan jou vindt, heeft nog nooit gewerkt. En zal ook nooit werken.

Maar soms gebeuren er dingen die je niet zelf kunt beïnvloeden, maar wel je leven een wending geven. Dat kan gebeuren in de vorm van het overlijden van een dierbare, of door een onverwacht ontslag, waardoor je in serieuze financiële problemen komt, of door andere dingen.

En dan ben je even de regie kwijt. Dat is voor iedereen een moeilijke periode. En al helemaal voor mensen die graag controle over hun leven hebben. Juist nu moet je kunnen loslaten. Je kunt niet alles beïnvloeden en soms moet je mee in de emoties die je overspoelen. Om daarna weer verder te kunnen.

Loslaten is een vorm van acceptatie. Als je in staat bent om de regie even los te laten, word je bevrijd. Je leert accepteren dat je niet altijd 'in charge' bent en dat dingen moeten gebeuren. Je mag treuren om je verloren baan. Je mag ook verdriet hebben omdat je keer op keer wordt afgewezen. En je mag boos zijn omdat je steeds weer tegen dezelfde vooroordelen aanloopt, waardoor je geen baan kunt vinden. Beleef die emotie, omdat het nodig is voor de verwerking ervan. Wees bewust van wat jou overkomt, sta er bij stil en duw het niet weg.

Je zult merken dat je sterker wordt, wanneer je accepteert wat er gebeurt. En als je dan door de ergste emotionele achtbaan bent gekomen, merk je dat je rustiger wordt en opnieuw energie gaat opdoen. Voor die ene nieuwe baan. Je hebt je verdriet of frustratie verwerkt. En dan is het goed.

Tegenspoed bij het solliciteren

Please publish modules in offcanvas position.

0
keer gedeeld