fbpx

Sollicitatiegesprek voeren; 5 tips

Sollicitatiegesprek voeren. Professioneel, evenwichtig en enthousiast. Dat wil iedereen! Veel klanten komen bij mij voor advies over het sollicitatiegesprek. Veel kwesties gaan hierbij over de voorbereiding op lastige vragen. 

En die lastige vragen gaan vrijwel altijd over persoonlijke geschiktheid, motivatie en competenties. Mensen hebben moeite om deze vragen goed te beantwoorden in een sollicitatiegesprek. Dat komt vrijwel altijd vanwege een gebrek aan voorbereiding. Tijdens het sollicitatiegesprek moet je dan te veel nadenken over 'gewenste' antwoorden en in het beste geval ga je irrelevante en veel te uitgebreide informatie geven. Je raakt snel de draad kwijt. 

Maar hier kun je wat aan doen. Zorg ervoor, dat je de antwoorden op sommige standaard vragen altijd in je hoofd hebt zitten. Dan kun jij ook een goed sollicitatiegesprek voeren. Denk dan bijvoorbeeld aan deze standaard vragen;

 1. Waarom solliciteer je op deze vacature?
 2. Wie ben jij?
 3. Waar liggen je kwaliteiten en je valkuilen?
 4. Waarom moeten we nu juist jou aannemen voor deze baan?

Een standaard antwoord bestaat niet op deze vragen. Elk mens is tenslotte anders. Maar er zijn wel enkele vuistregels;

 1. Zorg ervoor dat je hebt geleerd van je zwaktes en zeg dit ook.
 2. Weet altijd snel enkele competenties van jezelf te noemen.
 3. Koppel jouw sterke punten aan de gevraagde competenties in de vacature.
 4. Leer enkele succesverhalen uit je werkverleden uit je hoofd.
 5. Beperk je tot het beantwoorden van de vraag, vertel geen irrelevante informatie.

Oefen het gesprek met iemand die je eerlijke feedback geeft, of desnoods in de spiegel. Dan heb je alles in je hoofd zitten en tijdens het sollicitatiegesprek ben je ontspannen en kom je zelfverzekerd over! 

Sollicitatiegesprek voeren. Het is niet altijd gemakkelijk. Maar, weet dat je al veel beter uit de verf komt als je je zenuwen de baas kunt. Dit kun je trainen. Als je iemand bent die snel last heeft van zenuwen, heb ik nog een paar aanvullende tips voor je:

 1. Bereid je sollicitatiegesprek heel goed voor. Hoe beter je voorbereiding, hoe minder zenuwen.
 2. Neem ruim de tijd om op tijd te komen. Als je een online sollicitatiegesprek voert, oefen dan met de applicatie, zodat je zeker weet dat alles werkt. 
 3. Meditatie kan je veel rustiger maken. Dit vergt wel wat training, het gaat niet vanzelf. maar als je leert hoe je mediteert, kun je je zenuwen heel snel laten verdwijnen. 
 4. Gebruik zgn. 'affirmaties'. Zeg elke dag tegen jezelf dat je relaxed bent, dat je het kunt, dat je die baan verdient. Hoe vaker je dit doet, hoe beter de boodschap blijft hangen. 

Sollicitatiegesprek voeren? Dat kun jij ook. 

Wil je het gesprek eerst even oefenen met een professional? Samen gaan we, via Teams, een uur lang jouw sollicitatiegesprek oefenen. Ik stel je de vragen waar je moeite mee hebt en ik help je met de beste antwoorden. Klik hier om meer te lezen over het oefenen van een sollicitatiegesprek.

Image

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Gratis sollicitatietips?
0
keer gedeeld