Schrijf op een mooie dag!

Dikke, grote regendruppels slaan tegen het raam; de wind waait hard en geen mens waagt zich op straat. De enkeling die de storm trotseert, loopt ver voorovergebogen, weggedoken in een dikke sjaal en onherkenbaar onder een grijze paraplu, die hij maar met moeite overeind houdt. Door de regenwaas zie je nog net hoe een pechvogel tevergeefs probeert weg te springen voor een voorbijrazende bus. Resultaat; door- en doornatte kleding. Somber. Het lijkt wel alsof de wereld huilt. 

En jij buigt je weer zuchtend over die lastige sollicitatiebrief, voor de baan die je 'absoluut' wilt hebben. De brief moet eruit, je hebt er nu even tijd voor. Maar het wil niet lukken om de juiste woorden te vinden. Wat nu? 

STOP! Ik garandeer je dat deze sollicitatiebrief gedoemd is te mislukken. En als dit inderdaad DE baan voor jou is, moet je er nu accuut mee stoppen. Gooi weg die brief, huur een spannende film en duik je bed in met een zak chips en bier of cola. Morgen is er weer een dag! 

En morgen.... verwarmt de zon de natte wereld. De vogels fluiten, de paraplu's staan te drogen in de bakken en de grote plassen op straat drogen snel op. De wolken zijn weg. Ook in jouw hoofd! Nu is het een goed moment om succesvol te solliciteren. Vergeet alles om je heen. En ga schrijven. Vertel je toekomstige werkgever waarom hij juist JOU moet uitnodigen voor een nadere kennismaking. Vertel hem ook dat jij een aanwinst zult zijn voor zijn bedrijf. En vertel hem ook, dat je enthousiast bent en staat te trappelen om een nieuwe uitdaging aan te gaan. 

Het klinkt misschien wat suf, maar zo werkt het echt. Je emotionele staat van het moment bepaalt de kwaliteit van je brief. Laat het moment van schrijven niet afhangen van een 'toevallig' gaatje in je agenda, of een weggevallen afspraak, of een avond waarop je vaak moe bent. Zorg ervoor dat je emotionele balans goed is wanneer je gaat schrijven. 

Vroeger noemde ik het 'uitgebluste' brieven. De vermoeidheid, saaiheid, of simpelweg desinteresse straalde er vanaf. Ze werden altijd direct afgewezen. Zo jammer, want misschien zaten er wel geschikte kandidaten tussen. Maar ze gaven zichzelf geen kans. 

Denk erover na, zoek een plaats op waar je je goed voelt en zorg dat je niet gestoord wordt. Als je moeite hebt om een en ander goed verwoord te krijgen, zoek dan hulp. Bij een vriend, familielid of buurman. Maar je kunt natuurlijk ook altijd contact met mij opnemen.

Succes met solliciteren! 

Image