Verkoop jezelf, maar overdrijf niet!

"Iedereen zegt dat ik echt waanzinnig goed ben in teamworken" (...) deze regel is me altijd bijgebleven. Hij stond in een sollicitatiebrief van iemand die solliciteerde naar een functie van Accountmanager. Ten eerste had ik niet in de advertentie gezet dat we een teamworker zochten en ten tweede vond (en vind!) ik het niet interessant wat 'iedereen' zegt over een kandidaat. Wel vind ik het belangrijk wat de kandidaat zelf vind en niet in de laatste plaats; wat IK van die kandidaat vind. En het woordje 'waanzinnig' past niet in een sollicitatiebrief, tenzij die woordkeuze ook in de vacature voorkomt!

Natuurlijk mag je jezelf aanprijzen. En natuurlijk moet je toekomstige werkgever weten waar je goed in bent. Maar het moet relevant zijn voor de functie en laat dan ook meteen weten dat je goed kunt spiegelen, dat je jezelf goed kent. En dat je wel weet waar je goede en slechte eigenschappen zitten. 

Alle gekheid op een stokje, denk aan de volgende dingen wanneer je jezelf gaat 'verkopen' in je sollicitatiebrief;

  • Laat weten wat jij van jezelf vind, niet wat anderen van je vinden;
  • Onderstreep goede eigenschappen, die relevant zijn voor de functie;
  • Laat ook weten waar je minder goede eigenschappen zitten, maar laat deze bij voorkeur niet relevant zijn voor de functie;
  • Laat vergrotende woorden of superlatieven weg, ze werken meestal op de lachspieren van de lezer.

Heel veel succes met je brief!

Image