Verdiep je in de lezer van je brief

Als je een sollicitatiebrief schrijft, is het belangrijk om te weten wie je brief leest. In de advertentie zal ongetwijfeld staan of het gaat om een man of een vrouw, maar dat is niet het allerbelangrijkste.

Tegenwoordig is het met alle social media niet heel moeilijk om na te gaan wie de persoon is aan wie je de brief schrijft. Check of je informatie kan verzamelen over de baan van de lezer, leeftijd of eventuele interesses van de lezer. Werkt hij/zij al lang bij dit bedrijf?

Besef wel dat dit alleen gaat om voorbij de eerste selectieronde te komen. Als er een 2e lezer is, moet je opletten dat je niet te diep ingaat op hetgeen je hebt geleerd over de eerste lezer van je brief. Het komt wat pijnlijk over als je teveel uitwijd over bijvoorbeeld voetballen, omdat je weet dat voetbal de grote passie is van de eerste lezer. Misschien heeft de 2e lezer er een hekel aan en dat is een minpuntje!

Hou het dus oppervlakkig, kort, maar wel persoonlijk. Je weet dat er een behoefte bestaat binnen het bedrijf waar je solliciteert. En jij moet er in je brief voor zorgen, dat juist jij degene bent die in die behoefte kan voorzien. Ga niet verder dan dat. Het zou mij wat ongemakkelijk doen voelen als ik de indruk krijg dat een sollicitant een ware studie heeft gemaakt van mijn karakter, baan en hobby's. Subtiliteit is geboden.

Regelmatig heb ik in mijn verleden als HR Manager brieven gelezen die niet alleen waren gericht aan 'De weledelgeleerde heer Schoorlemmer', maar die volkomen waren geschreven voor een man. Compleet met zinnen als 'U kent het wel'. Dat mij dat een hoop irritatie opleverde, behoeft wellicht geen verdere uitleg.

Doe geen aannames en probeer je eigen brief te herlezen vanuit de ogen van degene die de brief ontvangt.

Doe er je voordeel mee!

Veel succes met schrijven!

Verdiep je in de lezer van je sollicitatiebrief