fbpx

Open sollicitaties

Een open sollicitatie is ook solliciteren, maar dan anders. Als je een open sollicitatie stuurt, heeft het bedrijf op dat moment niet direct een vacature in jouw richting. Maar je wilt graag bij dat bedrijf werken en je hoopt dat er snel een plek vrijkomt of dat het bedrijf jou wellicht een kans wil geven om jezelf te bewijzen.

Het voordeel van een open sollicitatie is dat er weinig tot geen concurrenten zijn. Er is immers geen (bekende) vacature. Dat is echter meteen ook het nadeel. Want zonder vacature wordt er meestal niemand aangenomen. Maar, misschien gaat er binnenkort wel iemand weg. Of heeft het bedrijf wel stageplaatsen te vergeven.

Denk bij het schrijven van een open sollicitatiebrief aan de onderstaande punten. Alleen dan maak je een kans.

 

  1. Er is geen bekende vacature. Maar je wilt toch dat het bedrijf jouw sollicitatie in behandeling neemt. Zorg er dus voor dat je sollicitatie piekfijn in orde is!
  2. Bel eerst met het bedrijf. Als ze standaard alle open sollicitaties weggooien, kun je je de moeite besparen.
  3. Besteed veel tijd om het bedrijf goed te leren kennen. Onderzoek de website heel goed en kijk of er nieuwsberichten te vinden zijn. Kom goed beslagen ten ijs!
  4. Kijk welke vacatures het bedrijf in het verleden heeft gehad en welke eisen hieraan zijn gesteld. Daar kun je je voordeel mee doen!
  5. Zorg dat je interessant bent voor het bedrijf. Onderzoek welk soort mensen dit bedrijf graag aanneemt.
  6. Bel je open sollicitatie na, om zeker te zijn dat deze gelezen wordt.

Verwacht niet heel snel een reactie van het bedrijf. Er is geen vacature, dus meestal geen haast om iemand te spreken. En er is geen wervingscampagne opgezet. Hierin staat wanneer iedereen een reactie moet hebben gehad. Zonder campagne zijn daar geen richtlijnen voor. Al hebben veel bedrijven hier wel een procedure voor. 

Houd ergens goed bij (bijvoorbeeld in een aparte map 'open sollicitaties') wanneer en aan welk bedrijf je je open sollicitatie verstuurt. Zo kun je na verloop van tijd nog eens nabellen. 

Open solliciteren

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Gratis sollicitatietips?
0
keer gedeeld