fbpx

Blijf vooral jezelf

Dit artikel schrijf ik naar aanleiding van een blog van Karin, één van mijn gastbloggers. Zij heeft een baan gevonden en daarmee een laatste blog op de site geplaatst. 

Ik werd getroffen door een regel in haar blog; 'In een baan speel je altijd een rol en is aanpassen nodig, maar bij een sollicitatie is het noodzakelijk vind ik om zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven.' Belangrijke woorden! 

In alle tips en al het advies dat ik geef, is deze eigenlijk de allerbelangrijkste. Als sollicitatiecoach krijg ik wel eens de vraag; "Wat moet ik doen om aan de eisen te voldoen?" Nou niks! Je voldoet vanuit jezelf, of je voldoet niet. Een bedrijf stelt eisen aan sollicitanten, maar jij moet ook eisen stellen aan een baan. Want de baan (en de werkomgeving) moet ook bij jou passen. Als je echt goed uit de verf wilt komen en wilt schitteren in je vak, zorg er dan voor dat het bedrijf en jij een perfecte match vormen. En dat vergeten we in deze tijd wel eens. Logisch, want bij een krapte aan vacatures ben je al blij als je een baan hebt, welke dan ook. Begrijpelijk. En toch werkt het zo niet. 

Heb je hier wel eens aan gedacht?

  • Als jij introvert en soms wat teruggetrokken bent, zal een hectische en open bedrijfscultuur jou kunnen afschrikken. Je komt niet goed uit de verf.
  • Als jij houdt van een informele werkomgeving en graag vrienden wordt met collega's, zul je wegkwijnen bij een bedrijf waar een formele cultuur heerst.
  • Als jij je heel anders voordoet in een sollicitatiegesprek, om maar aangenomen te worden, komt dit in je werk toch naar buiten. dat wordt een exit in proeftijd!

Geloof me, het heeft geen zin om je anders voor te doen. je wordt misschien een keer vaker afgewezen, maar wanneer je een bedrijf treft waar jij bij past zal de klik als vanzelf ontstaan. Dat bedrijf waardeert jouw 'flap-uits', of juist jouw introverte karakter. 

Je zult merken dat je beter in je vel zit, beter presteert en langere dienstverbanden hebt. Je werkt constructief aan je carriere! 

Kortom, laat zien wie je bent. Doe dit soms wat aangepast, maar maak duidelijk wie JIJ bent. Misschien wordt jij aangenomen voor die baan, maar wordt het bedrijf ook aangenomen door jou?  

Jezelf blijven bij het solliciteren

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Gratis sollicitatietips?
0
keer gedeeld