fbpx

Je doelgroep bepalen

 Nadat je de vacature hebt geanalyseerd, (zie mijn blog hierover) is het tijd om je doelgroep te bepalen. Je doelgroep is bepalend voor de manier waarop je gaat solliciteren. 

Loopt de vacature bij een extern bureau? Dan heb je wellicht te maken met een Recruiter, die niet bij het bedrijf zelf werkt, maar in opdracht van het bedrijf mensen werft. Er wordt dus een extra stap in het proces toegevoegd. Je hebt eerst een contactpunt met de Recruiter. Dan moet je niet alleen zorgen dat je goed op de vacature past, maar je moet ook de Recruiter voor je winnen! Je mag er van uitgaan dat de Recruiter professioneel is, dus probeer niets te verdoezelen of mooier te maken dan het is. Hij komt erachter!

Wordt de vacature uitgezet door een interne Recruiter, afdeling Human Resources of intern mobiliteitscentrum? Dan is de afstand van de Recruiter tot het bedrijf veel kleiner. Hij werkt er zelf en kan beter inschatten of jij ook bij het bedrijf past. Ook kan de Recruiter jou veel vertellen over het bedrijf zelf. Een voordeel! Meestal is dit een fijne manier van solliciteren. De afdeling werft tenslotte voor haar eigen werkgever en heeft er belang bij om goede kandidaten binnen te halen.

Wordt de vacature door de inlener 'zelf' geplaatst? Dan heb je grote kans dat het een klein bedrijf is, waar leidinggevenden zelf werven, of hun secretaresse dat laten doen. Dan heb je te maken met mensen die geen Professional zijn op Recruitment gebied en op een andere manier naar sollicitanten kijken. Anticipeer hierop, door je goed in te leren op informatie van het bedrijf. het gesprek zal wat minder gestructureerd verlopen en jouw sollicitatie wordt vooral bekeken vanuit de ogen van de manager (met andere woorden, meestal is deze selectie iets minder zorgvuldig)

Nadat je je doelgroep hebt bepaald, kun je bellen. Bellen doe je, om de volgende 3 redenen;

  1. Je krijgt hierdoor betere en gerichtere informatie, die je een voorsprong kan geven op jouw concurrenten;
  2. Je houd de regie in eigen handen. Misschien krijg je dusdanige informatie (bijvoorbeeld dat het eigenlijk misschien wel een tijdelijke functie betreft), dat je besluit niet te geaan solliciteren. Daarmee bespaar je jezelf energie, tijd en misschien wel een afwijzing. Met bellen kun je net die details vragen, die voor jou belangrijk zijn, maar niet in de advertentie staan.
  3. Als je er voor zorgt dat je de persoon spreekt, die ook je brief leest, kun je in je brief refereren aan het telefoongesprek. Dit zorgt voor herkenning bij de inlener. En we weten inmiddels; herkenning = positief!

Bereid je telefoongesprek goed voor. Jij laat immers ook een indruk achter bij het bedrijf. Zorg ervoor, dat deze indruk positief is! 

Bepaal je doelgroep bij het solliciteren
Meer in deze categorie: « Analyseer de vacature Foto erbij? »

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Gratis sollicitatietips?
0
keer gedeeld