fbpx

Werken in het buitenland deel 2

Voor veel mensen lijkt werken in het buitenland 'een heel gedoe'. En, toegegeven, je moet nogal het een en ander regelen om in een ander land aan de slag te gaan. Maar je leert er ook heel veel van. En als je, eenmaal teruggekeerd in ons koude (alhoewel...) kikkerlandje maak je een goede indruk, wanneer je kunt aantonen dat je een poosje in het buitenland hebt gewerkt. Want dat toont dat je inzet hebt, durf, enthousiasme en een hoop lef! En dat vinden werkgevers aantrekkelijk.

Bedenk ook, dat werken in het buitenland steeds lastiger wordt naarmate je ouder wordt. Niet alleen krijg je dan vaak te maken met een partner en kinderen, die allemaal hun eigen wensen hebben, maar als je ouder wordt, is het iets lastiger om snel te wennen aan een compleet nieuwe situatie. Die stap neem je eenmaal minder snel als je ouder bent.

Hieronder nog wat tips om je op weg te helpen.

  1. Als je je CV in een andere taal wilt opzetten, ga dan niet klakkeloos je Nederlandse CV vertalen. In andere landen worden andere uitdrukkingen gebruikt dan bij ons. Op deze website (van Europass) kun je je CV redelijk goed vertalen in 27 verschillende talen. Een aanrader dus!
  2. Niet alle diploma's worden internationaal erkend. Op deze website (Dienst Uitvoering Onderwijs) vind je meer informatie over het laten erkennen van je Nederlandse diploma in het buitenland.
  3. Je kunt natuurlijk ook op zoek naar vacatures in buitenlandse kranten, waarom niet? In de meeste bibliotheken vind je uitgaven van buitenlandse kranten. Investeer een paar uurtjes en zoek naar een mooie, buitenlandse baan.
  4. Als je gaat werken in het buitenland is de kans groot dat je er ook naartoe gaat emigreren. Ook hier komt nogal wat wet- en regelgeving bij kijken. Op deze website (Rijksoverheid) vind je meer informatie over werken en wonen in het buitenland. Wist je bijvoorbeeld, dat je voor je vertrek nog een DigiD moet aanvragen?
  5. Voor de meeste verzekeraars moet je je zorgverzekering stopzetten, als je meer dan 3 maanden betaald werk verricht in het buitenland. Maar die is niet altijd het geval. Op deze website (JoHo) vind je meer informatie over zorgverzekeringen en werken in het buitenland.

Ook hier geldt weer; een goede voorbereiding is het halve werk. Als je dit goed doet, zul je wellicht een onvergetelijke tijd tegemoet gaan!

Veel succes! - Good luck! - Bonne chance! - Buena Suerte! - Buena Fortuna! - Held ogg Lykke! - luck maith! - โชคดี! - удачи! - lycka till

Pin It
Werken in het buitenland

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Gratis sollicitatietips?
0
keer gedeeld