fbpx

Administreer & leer!

Laatst vroeg iemand me om hem te helpen met het solliciteren. Hij had op veel vacatures gesolliciteerd en werd steeds weer afgewezen. Hij kwam er niet meer uit.Omdat de gestaag groeiende stapel van afwijzingen zijn tol begon te eisen, had hij, op aanraden van zijn familie, contact gezocht met iemand die hem kan helpen. Met mij dus. Slim!

Ik vroeg hem om al zijn sollicitaties naar me te sturen. Hiermee kon ik een analyse maken van zijn keuzes en erachter komen waarom hij steeds weer werd afgewezen. Na een volle week radiostilte herinnerde ik hem nogmaals aan mijn verzoek, zodat ik voor hem aan de slag kon gaan. Na nog een volle week vruchteloos gewacht te hebben, verwachtte ik geen reactie meer van hem.

En toen kwam het. Ik kreeg 1 email, met een brief en cv als attachment. In de email stonden 5 banen waar hij op gesolliciteerd had. Hij had eigenlijk geen idee meer aan wie hij al die brieven had gestuurd. Hij had het niet meer bewaard en de vacatures stonden niet meer online. Helaas pindakaas. Maar of ik er toch even naar wilde kijken.

Helaas pindakaas? Niet dus. Ik heb mijn klant gebeld en gemaild. Hem verteld hoe precies de vork in de steel zat en waarom hij steeds werd afgewezen. Even leek het alsof hij niet was gediend van mijn directe repliek. Maar na enkele dagen kreeg ik weer een email. Het kwartje was gevallen en hij was klaar om aan de slag te gaan.

Solliciteren is een project, niet even iets dat je er zomaar even bij doet. Natuurlijk zijn er geluksvogels, maar ga er maar van uit dat het veel tijd en energie kost om een passende baan te vinden. Als je goed bijhoudt wat je doet en aan welke bedrijven je schrijft, kun je hier van leren. Hou de de volgende tips in de gaten;

  • Maak een sollicitatiesheet aan in Excel, waarin je precies bijhoudt aan welke bedrijven je schrijft, welke brieven erheen gaan en wat de reden van afwijzing is.
  • Maak mappen aanin je Postvak IN; een hoofdmap, waarin je submappen maakt, voor elk bedrijf een nieuwe map.
  • Als je geen duidelijke afwijzingsreden krijgt, bel het bedrijf dan om erom te vragen. Schrijf de reden op in je Excel sheet.
  • Zorg ook voor een goede administratie in een tekstverwerker, zodat je je brieven en cv's gemakkelijk terugvind. Weet wat je naar wie stuurt.
  • Neem elke 2 weken de tijd om je sollicitatietool te analyseren. Ontdek waarom je wordt afgewezen en doe hier je voordeel mee.

Om je een stukje op weg te helpen, heb ik alvast een Excel tool ontwikkeld, waarmee je het overzicht van je sollicitaties kunt vastleggen en bewaren. Dit is een eenvoudige Excel sheet. 

Download de gratis Excel sheet, die je als attachment onder deze blog vind. je kunt hem aanpassen naar eigen gebruik.  

Succes met solliciteren. Heb vertrouwen, ook voor jou is er die ene baan!

Administratie bij het solliciteren

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Gratis sollicitatietips?
0
keer gedeeld