fbpx

 

 

 Faccebook Twitter Linkedin

Succesverhalen! Het werkt altijd.

succesverhalenSuccesverhalen. Ik praat er vaak over met mijn klanten. Ik vraag ernaar en krijg meestal geen, of een half antwoord. Want mensen vinden het lastig om een succesverhaal van zichzelf te bedenken. Laat staan 10! 

En toch is het belangrijk om succesverhalen over jezelf paraat te hebben. Want er wordt naar gevraagd in een sollicitatiegesprek. Gegarandeerd. Daarnaast kun je ze ook gebruiken in je sollicitatiebrief. Ze kunnen het verschil uitmaken tussen een baan en geen baan, zo simpel is het.

En, goed nieuws! Iedereen heeft succesverhalen. Jij ook. Wel 100. En als je dan bedenkt dat je er slechts 10 tot 15 nodig hebt, valt het alweer mee! Om je een beetje op weg te helpen, kun je de volgende stappen gebruiken om een succesverhaal te 'bedenken'. Let op, het gaat hier niet om verzonnen verhalen, je beschrijft waargebeurde situaties van jezelf! 

Situatie - Beschrijf een situatie

Obstakels - Beschrijf obstakels die je moest overwinnen

Activiteiten - Beschrijf de activiteiten die je hebt ondernomen

Resultaten - Beschrijf de resultaten die je hebt behaald en het voordeel voor je werkgever 

Zoals je ziet lijken deze stappen op de STARR techniek. Alleen is de T(aak) nu de O (bstakels) geworden. 

Ter verduidelijking geef ik een voorbeeld; 

Stel dat een interviewer de volgende vraag stelt: "Vertel eens over een situatie, waarin je een aanzienlijk groter marktaandeel voor je werkgever hebt kunnen realiseren in een moeilijke markt" 

Jouw SOAR antwoord kan dan zijn; 

Ik was Salesmanager bij Van wesem Witgoed BV. We hadden te maken met een markt, waarin veel mensen via Internet hun wasmachines vergelijken en kopen. De verkopen vanuit de winkels, maar ook online, liepen terug.(S)

Ik werd aangenomen om deze teruglopende inkomsten te herstellen. Niemand wist waar het aan lag. Ook bij ons konden mensen online kopen. Maar ze deden het niet. De winkelmedewerkers klaagden over een hoge werkdruk en lastige klanten. (O)

Ik heb een onderzoek gedaan en hieruit bleek dat onze klanten nog steeds in de winkel kwamen, maar hun wasmachine toch elders of online kochten. Ik heb toen een enquete gedaan. Hieruit bleek weer dat onze klanten graag bij ons zouden willen kopen, maar wel wanneer zij dat wilden. (A) We hebben onze openingstijden verruimd en onze winkelmedewerkers een cursus klantenomgang aangeboden. Daarmee hebben we ons marktaandeel vrij eenvoudig weten terug te krijgen. De directie was blij verrast dat we niet alleen de omzet terugkregen, maar ook dat de mederwerkers meer plezier hadden in hun werk en de klanten veel tevredener. Ze zijn niet meer bang om klanten te vragen om hun mening. (R)

Tip; zoek het niet altijd in hele grote successen. Ook kleine successen boeken resultaat. Leer er een stuk of 10-15 uit je hoofd en je zult nooit meer om een goed antwoord verlegen zitten! 

Hulp nodig bij het vaststellen van succesverhalen? Mail me even, ik help je! (info@sollicitatiehulp.org)

Log in om reacties te plaatsen
0
keer gedeeld
0
keer gedeeld