fbpx

 

 

 Faccebook Twitter Linkedin

Schat je kansen in; Een checklist!

Checklist vacatureBijna dagelijks spreek ik met mensen die al lang aan het solliciteren zijn, maar steeds worden afgewezen. Meestal vraag ik dan of ze me een paar sollicitatiebrieven en vacatures willen sturen. Dan kan ik beoordelen of ze wel passen op die vacatures. En tja, in 9 van de 10 keer moet ik constateren dat er geen match van minimaal 85% is.  

En als je minder dan 85% op de functie eisen past, heeft het echt geen zin om te solliciteren. De kans op een afwijzing is dan echt groot. En als dat vaker gebeurt, raak je gedesillusioneerd of zelfs gefrustreerd. En dat is echt niet nodig, want je hebt jezelf geen eerlijke kans gegeven! Je sollicitatie was bij voorbaat gedoemd om afgewezen te worden.

Om dat te voorkomen, heb ik een checklist voor je gemaakt. Raadpleeg deze checklist wanneer je een vacature ziet waar je op wilt solliciteren. Hierdoor kun je vantevoren aardig inschatten of het wel zin heeft om een poging te wagen! Stel jezelf de volgende vragen;

  • Beschik je over de gevraagde opleiding? Niet alleen het gevraagde niveau is van belang, maar ook de richting, als deze specifiek wordt genoemd.
  • Heb je de gevraagde werkervaring? Deze is erg belangrijk. Als er specifiek wordt gevraagd om bijvoorbeeld tussen de 2 en 5 jaar relevante ervaring, en jij hebt dit werk al 15 jaar gedaan, maakt dat jou niet extra geschikt. Integendeel. Waarschijnlijk wordt je voor deze functie te zwaar bevonden. Te weinig ervaring is ook niet bevorderlijk voor een uitnodiging.
  • Woon je in de omgeving? Jij kan het zelf niet erg vinden om een flink eind te reizen, een potentiële werkgever ziet vooral files en risico's op te laat komen en uitval. Geen aanrader!
  • Laat je je sollicitatiebrief schrijven door een professional? Zorg er dan tenminste voor dat je professionele sollicitatiebrief wordt vergezeld door een minstens zo professioneel CV. Anders krijg je zo'n effect van een vlag op een .... (juist ja). Laat die CV dus ook professionaliseren!
  • Herken je jezelf eigenlijk niet echt in de gevraagde competenties? Bespaar je dan de moeite van het solliciteren. Zeer grote kans dat je bij een eventueel sollicitatiegesprek wordt afgewezen, met als reden 'dat er geen klik is', of dat je 'niet in het team past'. Die competenties staan er niet voor niets. 

Als je deze checklist bij elke sollicitatie raadpleegt, zul je steeds vaker gaan solliciteren op vacatures die echt bij je passen. Je wordt effectiever en dat zul je gaan merken in de resultaten!

Natuurlijk mag je altijd vrijblijvend je CV en de vacature naar mij mailen. Ik werp er vrijblijvend een blik op en laat je weten wat je kansen zijn! Mail me even op info@sollicitatiehulp.org 

Log in om reacties te plaatsen
0
keer gedeeld
0
keer gedeeld