fbpx

Leer jezelf kennen

"Hoe goed ken je jezelf?" Deze vraag stelde ik bijna altijd aan mijn sollicitanten. De antwoorden op deze vraag liepen altijd enorm uiteen. Zo zat de ene sollicitant me met glazige ogen aan te staren en de andere begon een ellenlang epistel over wat familie en vrienden allemaal over hem te vertellen hadden. Heel soms ontdekte ik dat iemand zichzelf inderdaad goed kende en meestal ontwikkelde zich dan een geweldig sollicitatiegesprek! 

Waarom ik deze vraag stelde? Als werkgever wil je het liefst mensen in dienst hebben die zelfbewust zijn, die weten waar hun sterktes en zwaktes liggen en zichzelf kunnen en willen verbeteren. Het lijkt een makkelijke vraag, maar denk er maar eens over na. Hoe goed ken je jezelf nou echt? Ben je iemand die graag de leiding neemt, beetje eigenwijs is en extravert, of meer iemand die volgt, empatisch sterk is en een beetje introvert? Of misschien is een combinatie van andere eigenschappen beter op jou van toepassing? 

Veel mensen worden niet opgevoed met zelfkennis. Op school 'moet' je goed je best doen om goede cijfers te halen, thuis 'moet' je naar je ouders luisteren en ook wordt er van je verwacht dat je je aanpast in de maatschappij. Genoeg regels, normen en waarden om niet echt aan jezelf toe te komen. Jammer! Want hoe beter je jezelf kent, hoe meer succes je zult hebben bij het vinden van een baan die bij je past. Kom niet aan met 'wat andere mensen over je zeggen'. Dat is namelijk geen zelfkennis. Wees niet bang om jezelf eens kritisch onder de loep te nemen; het loont! Nieuwe inzichten geven nieuwe kansen. Misschien ben jij wel een geboren leider, of misschien ben je eigenlijk helemaal niet in de weg gelegd om een groep verkopers aan te sturen. 

Sollicitanten die een sterke profielanalyse van zichzelf kunnen presenteren, hebben een streepje voor. Want hoe kun je jezelf verbeteren en ontwikkelen als je niet eens weet waar je kwaliteiten en valkuilen liggen? Hoe kan een toekomstige werkgever inschatten of jij bij hun cultuur past, als je het zelf niet weet? Zelfkennis is niet alleen belangrijk voor het voeren van een sterk sollicitatiegesprek, maar ook bij het schrijven van een sterke sollicitatiebrief en het maken van een goed cv is zelfkennis onontbeerlijk. want ook in deze fase van het solliciteren moet je jezelf al verkopen.  

Maak er werk van. Doe wat testen op het Internet, praat met mensen en sluit jezelf eens op met enkel jezelf. Kijk in de spiegel, denk na en wees eerlijk. Laat je helpen als je er niet uitkomt. Er zijn genoeg mensen die dit kunnen. Ook ik sta voor je klaar! Bel me gewoon op (06) 462 446 62.

Leer jezelf kennen bij het solliciteren

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Gratis sollicitatietips?
0
keer gedeeld