fbpx

 

 

 Faccebook Twitter Linkedin

Motivatie; hoe houd je de moed erin?

motivatieWe kennen het allemaal wel; op een bepaald moment, tijdens het solliciteren, is het erg moeilijk om gemotiveerd te blijven. Je krijgt afwijzing op afwijzing, je ziet de einddatum van je uitkering in zicht komen, de blaadjes vallen van de bomen en het wordt koud. Kortom; somberheid alom. Het wordt nu erg gemakkelijk om cynisch te worden; "Zie je wel, ik ben toch te oud, het heeft geen zin". Of "Ik heb te weinig ervaring, het gaat me nooit lukken". En als je zo ver bent dat deze gedachten je dagelijks parten gaan spelen, wordt het tijd om op te passen. Hoe cynischer je wordt, hoe meer je dit gaat uitstralen. Tijd om er iets aan te doen! 

Onderzoek bij jezelf waarom je wordt afgewezen (zie mijn blog over de checklist bij afwijzingen). Ontdek welke emotie dit bij je oproept en welke uitwerking die emotie heeft. Vervolgens koppel je die emotie los van de gebeurtenis die hem veroorzaakt. (afgewezen worden is naar. Maar die enorme teleurstelling staat hier los van, die gaat verder dan nodig is). En dan pas kun je weer verder. 

Als je je motivatie bent kwijtgeraakt, moet je tijd en energie besteden om dat weer terug te krijgen. Maar nog beter is het, om je motivatie te behouden tijdens je zoektocht naar een baan. Neem de volgende regels in acht en blijf gemotiveerd!

  1. Wees realistisch. Als je solliciteert op een vacature waarbij je voor minder dan 85% aan de eisen voldoet, is de kans op een afwijzing groot. Hou hier rekening mee!
  2. Ga serieus om met je zoektocht naar een baan. Weet dat solliciteren veel tijd en energie kost. Als je dit goed beseft, zal het niet gaan tegenvallen.
  3. Neem tijd om tussen sollicitatie activiteiten door om naar buiten te gaan en in beweging te blijven. Hiermee kun je veel positieve energie opdoen.
  4. Vraag je vrienden en/of familie om je feedback te geven. Zodra ze merken dat jij minder goed in je vel zit, kunnen ze je erop wijzen. Dan ben je er vroeg bij en kun je er tijdig wat aan doen.
  5. Hou een sollicitatiedossier bij en maak gebruik van de sollicitatiemanager. Hiermee blijf je goed overzicht behouden en leer je van je activiteiten.
  6. Blokkeer elke week tijd in je agenda om iets leuks te doen. Een boek lezen, film kijken, shoppen, het maakt niet uit. Voel je hier niet schuldig over, want het geeft je positieve energie en dat helpt je.
  7. Hou een agenda bij! Schrijf in die agenda wanneer je wat wilt gaan doen.
  8. Behoudt een dagritme, ook als je geen werk hebt. ga op tijd naar bed en sta op tijd op

Als je je houdt aan deze regels, zul je merken dat je je motivatie kunt behouden en dat cynisme geen grip op je krijgt. want cynisme is je grootste vijand, het zorgt ervoor dat je minder effectief word en het zorgt er ook voor, dat je minder gelukkig wordt. 

Succes met solliciteren! 

Log in om reacties te plaatsen
0
keer gedeeld
0
keer gedeeld