fbpx

 

 

 Faccebook Twitter Linkedin

Keuzes maken, lastig?

Durf keuzes te makenIk spreek regelmatig mensen die aangeven dat ze niet goed weten wat ze willen. Ze weten niet goed welke baan ze nu echt willen, of ze beter kunnen studeren of gaan werken, of ze die stage moeten lopen, of ze hun huidige baan eigenlijk wel leuk vinden en ga zo maar door. Ze kunnen geen keuzes maken. Ik kan er inmiddels een boek mee vol schrijven! 

Keuzes maken is een belangrijk onderdeel van het leven. Maar veel mensen maken eigenlijk liever geen keuzes. Het leven 'overkomt' ze en ze rollen in een baan, om er 20 jaar later achter te komen dat ze eigenlijk niet doen wat ze graag willen. Jammer! En het kan ook anders.

Al op jonge leeftijd kun je leren om keuzes te maken. Speel je met je vriendje of met je buurjongetje? Als je ouder wordt, krijg je minder hulp bij het maken van keuzes en moet je meer op jezelf leren vertrouwen. Waar ga je naartoe op vakantie? Voor welke studie ga je kiezen? Je moet keuzes maken die je leven sterk kunnen beïnvloeden. En dat is soms lastig.  

Het allerbelangrijkste is om jezelf te disciplineren in het maken van keuzes. En de volgende tips kunnen je helpen in het echt maken van keuzes;

  1. Stel keuzes niet uit. Hoe langer je wacht met het maken van een keuze, hoe moeilijker de beslissing genomen wordt.
  2. Maak je keuzes ook niet overhaast. Belangrijke keuzes moeten goed overdacht en besproken worden. Neem de tijd om je keuze weloverwogen te maken. Schrijf in je agenda wanneer je je keuze gemaakt moet hebben, zodat je verder kunt.
  3. Praat met andere over je keuze. Vraag feedback aan anderen, vraag naar hun mening en zeg dat je hun mening op prijs stelt.
  4. Gebruik hulpmiddelen bij het maken van keuzes. Je kunt jezelf testen op vaardigheden en voorkeuren. Vaak maken testuitslagen het maken van keuzes gemakkelijker.
  5. Bedenk dat elke keuze je sterker maakt. JIJ bepaalt welke keuze je maakt, je kiest hierin jouw eigen identiteit.
  6. Maak vage plannen concreet. Stel jezelf hiervoor concrete vragen, als 'wanneer moet ik kiezen?', 'hoeveel kost het me?', 'wat levert het me concreet op?', 'welke stappen moet ik zetten?'. Hiermee geef je je plannen vorm.
  7. Na het maken van je keuze moet je ook volhouden. Je hebt een weloverwogen keuze gemaakt. Sta hierachter en zet door! 

Het kost wat oefening, maar je zult zien dat je beloond wordt. Je neemt het heft in eigen hand, je vormt je eigen identiteit en je krijgt meer zelfvertrouwen. En dat ga je uitstralen! 

Wil je wat hulp bij het maken van keuzes? Dat kan. Neem contact met me op: info@sollicitatiehulp.org 

Veel succes met solliciteren! 

Log in om reacties te plaatsen
0
keer gedeeld
0
keer gedeeld