fbpx

 

 

 Faccebook Twitter Linkedin

Een baan zoeken of... Deel I

Begin je eigen bedrijfJa, als je werkloos bent en een inkomen zoekt, dan zijn er natuurlijk wel meer mogelijkheden dan een baan in loondienst zoeken. Heb je er bijvoorbeeld wel eens aan gedacht om voor jezelf te beginnen? Om een eigen zaak te starten? Heel veel mensen spelen wel eens met die gedachte, maar laten dit snel weer varen. 'Misschien ooit', 'dat is niks voor mij', 'al die onzekerheid', 'een hoop gedoe', 'ondernemers hebben het ook zwaar' en ga zo maar door. Veel redenen om dit idee ergens ver achterin je hoofd te parkeren, om er misschien jaren later achter te komen dat het ondernemerschap voor jou eigenlijk veel beter geschikt geweest zou zijn dan een baan in loondienst.  

Spijt hebben van iets dat je nooit hebt gedaan, is erger dan spijt hebben van iets dat je wel hebt geprobeerd. Gun jezelf in elk geval de mogelijkheid om iets te onderzoeken. Misschien kom je er wel achter dat het ondernemerschap echt wat voor jou is. En misschien is een baan beter geschikt voor jou. Dat kan ook. Maar denk er in elk geval over na! 

Even een klein overzicht van het ondernemerschap versus een baan;

  Ondernemerschap Baan in loondienst
Contract Per opdracht een contract Een contract voor lange tijd of onbepaalde tijd
Gezagsverhouding Eigen baas, eigen verantwoordelijkheden Je werkt onder een baas, je moet voldoen aan verwachtingen
Loon Geen loon, maar een uurtarief, meestal hoger dan loondienst Maandsalaris, staat per jaar vast, meestal lager dan tarief
Risico Nooit zeker van werk, inkomen moet gespreid worden, ook voor stille tijden Weinig risico, salaris wordt maandelijks gestort.
Premies Verantwoordelijk voor betaling eigen premies, alles zelf betalen Deel kosten met werkgever
Vrijheid Veel vrijheid, je bepaalt zelf wat je doet en wanneer Weinig vrijheid, je baas bepaalt wat jij doet en wanneer
Zekerheid Alleen zekerheid voor het lopende project. Ziek of vakantie? Geen loon! Zekerheid bij tijdelijke uitval door ziekte of vakantie
Solliciteren Ook solliciteren, maar veel meer, steeds jezelf blijven profileren Solliciteren wanneer je geen baan hebt, daarna niet meer.

 Dit is slechts een klein overzicht, maar het geeft je wel wat inzicht in de grootste verschillen tussen een baan in loondienst en het ondernemerschap. 

Voor veel mensen is een grote overstap niet direct mogelijk. Zij hebben een continue stroom van inkomsten nodig en dat is nu eenmaal niet het geval wanneer je een eigen bedrijf hebt. Maar, heb je er wel eens aan gedacht om een parttime baan in loondienst te zoeken en een parttime onderneming te starten? Dat geeft je tijd en ruimte om te werken aan je eigen zaak, terwijl je toch in staat bent je vaste lasten te betalen vanuit je baan. Hierbij moet je niet bang zijn om hard te werken en soms veel uren te maken! 

En wist je al dat het UWV regelingen heeft voor mensen met een ww-uitkering? Neem even contact met ze op.
En bedenk dat je niet morgen een beslissing hoeft te nemen. Denk er eens over, praat erover en onderzoek de mogelijkheden. 

Even sparren over de mogelijkheden met iemand die deze stap al genomen heeft? Neem contact met me op, ik kan je meer vertellen over wat er komt kijken bij het starten van een bedrijf.

Log in om reacties te plaatsen
0
keer gedeeld
0
keer gedeeld