fbpx

Net niet aangenomen!

Het kan gebeuren, dat je ver komt in een sollicitatieprocedure. Met elke ronde die je doorkomt, groeit je zelfvertrouwen en dan is daar de laatste ronde. Misschien is het een gesprek, misschien een assessment center. Bij een assessment center wordt een werksituatie nagebootst, om te kunnen achterhalen hoe jij in bepaalde situaties gaat reageren. Lang niet alle bedrijven hanteren een assessment center. Vaak wordt volstaan met enkel gesprekken. 

In de laatste ronde van de procedure zijn meestal slechts enkele kandidaten over. Jij hebt het ver geschopt! Je oorspronkelijke angst om afgewezen te worden is veel minder geworden, maar dan wordt het wel erg spannend. Waarschijnlijk zijn alle laatste kandidaten (meestal 2 of 3 personen) potentieel geschikt voor de baan. Maar de allerbeste zal de baan krijgen. 

Als jij na deze laatste ronde wordt afgewezen, kan dit heel moeilijk zijn. Je weet dat je in principe wel geschikt bent voor het werk en het bedrijf. Je zou de baan kunnen en willen doen. Maar helaas was iemand anders net iets beter. En juist dat verschil, daar gaat het om. 

De reden van afwijzing wordt in deze laatste fase vaak wel uitgebreid besproken. Maar niet altijd. Als jij vindt dat je niet voldoende uitleg krijgt, bel dan gewoon. Je kunt de volgende vragen stellen:

  • "Ik ben in de laatste ronde afgewezen. Dit heeft mij verbaasd. Ik was er van overtuigd dat ik een aanwinst zou zijn voor uw bedrijf en dat gevoel heeft u mij ook gegeven. Kunt u mij vertellen wat de doorslaggevende reden is voor u?"
  • "Welke eigenschappen zou ik beter kunnen ontwikkelen, om bij een volgende sollicitatie wel succesvol te eindigen?"
  • "Mag ik u over een paar maanden nog eens bellen, om te vragen of de aangenomen kandidaat ook daadwerkelijk bevalt?"
  • "Heeft u nog andere tips voor mij?" 

Onthoud goed dat je niet ECHT bent afgewezen voor deze functie. Je bent ver gekomen en was dus in principe geschikt om de baan te krijgen. Helaas voor jou, was iemand anders dus net iets beter. En naar dat verschil mag jij gerust vragen. Meestal neemt de Recruiter hier wel tijd voor.  

Zie dit niet als een echte afwijzing. Leer ervan, door extra aandacht en voorbereiding te besteden aan die eigenschap die net dat verschil maakte. In elk geval weet je, dat een dergelijke vacature wellicht bij een ander bedrijf heel goed bij jou zou passen! Anders had je het nu nooit zo ver geschopt. 

Net niet aangenomen bij het solliciteren

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Gratis sollicitatietips?
0
keer gedeeld