fbpx

Slimme vragen stellen

Slimme vragen stellen. Tijdens een webinar besprak ik o.a. het belang om open, slimme vragen te stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Een open vraag is een vraag waar niet alleen 'ja' of 'nee' valt te antwoorden. De tegenhanger van een open vraag is een gesloten vraag, hierop kun je eigenlijk alleen maar 'ja' of 'nee' antwoorden. En die gesloten vragen zijn statisch, de antwoorden geven weinig informatie en ze nodigen niet uit tot een conversatie. 

En een conversatie is nu juist wat je wilt bereiken, in je sollicitatiegesprek. Want met een tweezijdige conversatie wordt de sfeer meer ontspannen en vallen je zenuwen weg. Je wordt al snel steeds geschikter voor deze vacature! Slimme vragen tijdens het sollicitatiegesprek stellen, dus. 

Maar wat zijn nu slimme vragen? Om het je gemakkelijker te maken heb ik hier enkele voorbeelden;

  1. "Wat zijn de belangrijkste doelstellingen voor de afdeling, van dit jaar"?
  2. "Als de nieuwe medewerker in deze functie aan het eind van dit kwartaal een hele goede beoordeling krijgt, wat heeft hij dan heel goed gedaan?"
  3. "Kunt u een omschrijving geven van de meest belangrijke competenties voor elke medewerker van dit bedrijf?"
  4. “Waar werkt de persoon die voorheen op deze functie werkte en wat doet hij nu?”
  5. “Hoe is deze vacature ontstaan?”
  6. “Wat zijn de belangrijkste succesfactoren in deze baan?”
  7. “Welke zaken moeten als eerste worden opgepakt?” 

Dit zijn vrij algemene voorbeelden van slimme vragen die je kunt aanpassen per bedrijf, per situatie en per sollicitatiegesprek.

Vergeet ook niet om de website van het bedrijf te bestuderen. Het komt heel goed over, wanneer je je interviewer feliciteert met een behaalde prijs of onderscheiding! Als er nieuwsberichten over het bedrijf zijn, zoek die dan op en lees ze. Zo kun je vragen of de recente fusie met dat bedrijf in Amerika goed is verlopen, of dat de recente beursgang van dit bedrijf spannend is geweest. Kortom; slimme vragen genoeg, om te stellen bij het sollicitatiegesprek. Maar ga er echt voor zitten en bereid je goed voor! 

Wil je een sollicitatiegesprek ècht goed gaan voeren? Leren om slimme vragen te stellen? Dan moet je oefenen. Voor € 142,50 ga ik een uur lang samen met jou het sollicitatiegesprek oefenen, mèt open vragen. We gaan het hebben over gesprekstechnieken, omgaan met zenuwen en jezelf verkopen. Dàt is nog eens een goede voorbereiding! Mail me even op info@sollicitatiehulp.org 

Wil je mijn video bekijken, over de 5 meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek? Dat kan hieronder:

Image

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Gratis sollicitatietips?
0
keer gedeeld