fbpx

Slechte zinnen in een sollicitatiebrief

Slechte zinnen in een sollicitatiebrief. Ik heb al aardig wat artikelen geschreven over voorbeeldzinnen in een sollicitatiebrief en over het gebruik van actieve werkwoorden. Nu krijg ik vaak de vraag welke zinnen je dan juist niet moet gebruiken? Nou, dat ga ik je nu vertellen! 

Standaard, slechte zinnen, die 8 van de 10 sollicitanten gebruikt, kun je beter vermijden. Een recruiter leest hier toch overheen. Verder is het gebruik van negatieve woorden niet aan te raden. Ook spreken vanuit de derde persoon is niet handig, laat zien dat jij een goede zelfkennis hebt en dat je weet wat je goed kunt (of minder goed kunt). 

Om je wat verder op weg te helpen geef ik je enkele voorbeelden van slechte zinnen, die helaas veel voorkomen en niet bevorderlijk zijn voor een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek;

  1. 'Naar aanleiding van uw advertentie op de website van Monsterboard neem ik de vrijheid te solliciteren op...' (Saai, 13-in-een-dozijn, wordt overheen gelezen)
  2. 'Ik denk dat ik voldoe aan de eisen die u stelt voor deze vacature' (Nee, je denkt niet, je weet zeker dat je voldoet! Anders solliciteer je toch niet...)
  3. 'Van mijn collega's kreeg ik vaak te horen dat ik goed kan luisteren' (Heb jij nu echt de mening van je collega's nodig om aan te tonen dat jij zo goed kunt luisteren? Geef met een voorbeeld aan hoe empathisch je bent!)
  4. 'Alhoewel ik helaas niet voldoe aan uw eis met betrekking tot de genoten opleiding, heb ik toch het gevraagde niveau' (Geef gewoon aan dat je voldoet aan het niveau. Nu niet zo belangrijk dat je net niet die specifieke opleiding hebt gevolgd)
  5.  'Ik heb altijd al een passie gehad voor de gezondheidszorg.' (Dat kom niet heel gepassioneerd over. geef een voorbeeld dat illustreert waarom jij zo'n passie hebt...)
  6. 'Hopende op een positieve reactie, teken ik, hoogachtend...' (Vorige eeuws-taalgebruik. Sluit af met een vraag, vertel dat je graag wilt langskomen voor een persoonlijke kennismaking!

Oefening baart kunst. Als je je best doet, zul je steeds beter worden in het schrijven van sterke sollicitatiebrieven en zul je steeds minder slechte zinnen gebruiken. Probeer wel een eigen stijl te hanteren, maar pas de stijl ook altijd aan op de stijl die wordt gebruikt in de advertentie. Blijf proberen! 

Wil je liever dat ik een sollicitatiebrief voor je schrijf? Dat kan ook. Hier vind je meer informatie.

Heb je mijn nieuwste online training al gezien? In ruim 20 lessen leer je hoe je een professioneel cv maakt en een sterke sollicitatiebrief schrijft. Klik hier om meer te lezen over de online training. 

Image

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Gratis sollicitatietips?
0
keer gedeeld