fbpx

Recruiter. een vloek, of een zegen?

Recruiter. Ik zie ze steeds meer. Meestal zijn ze een zegen. Maar soms...

Een poosje geleden schreef ik een blog over vooroordelen. Een vervolg hierop is deze keer; de recruiter. In al mijn workshops, trainingen en coachingsessies zeg ik dat ik uitga van een recruiter, die zijn vak verstaat. D.w.z. iemand die een interview afneemt zonder zijn vooroordelen een grote rol te laten spelen, iemand die de STARR methode toepast, zonder dat deze al te overduidelijk ‘opgelezen’ wordt, iemand die ervoor zorgt dat de sollicitant op zijn gemak wordt gesteld en iemand die een goed gesprek tot stand brengt, in plaats van vragen op de sollicitant afvuurt, zonder al te goed te luisteren naar de antwoorden. 

Voor de duidelijkheid; zo’n 75% van de recruiters voldoet aan deze kwaliteitsstandaard. Zij zijn goed opgeleid en hebben voldoende ervaring om een stevig gesprek te voeren. Maar dan is er nog altijd 25% van de recruiters, die deze vaardigheden niet bezitten, of nog niet hebben ontwikkeld. Of ze hebben zulke hoge targets, dat ze maar 10 seconden de tijd hebben om een brief en cv te lezen. En dat is echt niet voldoende. Als je de pech hebt om door iemand van deze groep geïnterviewd te worden, wordt het moeilijk om echt contact te maken. En dat kan leiden tot teleurstelling, omdat de recruiter je afwijst. Maar er zijn wel wat manieren om toch, ook met deze recruiter, te scoren in het sollicitatiegesprek. Ik heb een paar tips: 

  • Zorg voor een persoonlijke klik, de recruiter moet jou ‘aardig’ vinden.
  • Vooral jonge recruiters zijn gewend aan snelheid in een gesprek. Pas je tempo aan.
  • Onderzoek van te voren wie de recruiter is, dan 'ken' je hem of haar een beetje. Misschien hebben jullie overeenkomsten? Waar houdt de recruiter van? 
  • Probeer het gesprek af te stemmen op hetgeen de recruiter graag wil horen.
  • Probeer geen lange antwoorden te geven waarin je jezelf toelicht. De recruiter luistert na 15 seconden niet meer, hij is al bezig met zijn volgende vraag!
  • Erger je niet aan een slechte interviewstijl. Dat ga je uitstralen en je kunt rekenen op een afwijzing.
  • Relativeer en bedenk of jij wel wilt werken voor deze organisatie. Pas je wel bij hun? 
  • Toch afgewezen? Laat het los. Het heeft zo moeten zijn. Jouw baan ligt elders op je te wachten. 

Pas hierbij wel op, dat je niet te snel roept dat de recruiter niet goed was. Op dat moment leer je zelf namelijk niets. Ook als pech hebt, met een incompetente recruiter voor je, betekent dat  niet dat de zaak bij voorbaat is verloren. Zorg er dus voor, dat je zelf steeds scherp blijft, je beste beentje voor zet en jezelf goed presenteert. Je gesprekspartner mag incompetent zijn, jij bent dat zeer zeker niet! 

Tenslotte is het nog van belang dat je nooit achteraf negatief spreekt over de recruiter, hoe moeilijk dat soms ook is. De wereld kan klein zijn en voor je het weet krijg jij een naam van 'die lastige sollicitant'. Dat moet je ten alle tijde voorkomen!

Wil je zelf leren hoe je sneller een baan kunt vinden? Check mijn online training 'cv en sollicitatiebrief'. Klik hier om meer te lezen.

Ik heb mijn 10 alllerbeste sollicitatietips voor je uitgewerkt. Je mag ze gratis downloaden. Wie weet vind je hierdoor eindelijk wél die baan! Klik hier om de tips op te vragen.

Als je me uitnodigt om een connectie op LinkedIn te maken, kun je mijn dagelijkse tips en nieuwtjes op LinkedIn volgen. Klik hier om met me te connecten.

Een foute Recruiter

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Please publish modules in offcanvas position.

Gratis sollicitatietips?
0
keer gedeeld