Opvallen met je sollicitatiebrief? Met een trigger wordt jouw brief wél gelezen!

 

Heb jij een sterke trigger in je sollicitatiebrief?
Je kent het wel. Die sollicitatiebrieven die beginnen met: “naar aanleiding van uw vacature dd…”. Een opening die jarenlang in elke sollicitatiebrief werd gebruikt. Tegenwoordig is het vaak ietsje origineler. Met een beetje fantasie schrijven mensen nog wel eens: “Ik werd direct enthousiast na het lezen van uw advertentie dd…”. Deze zin lijkt iets leuker, maar als je vervolgens na deze opening volhardt in een formele schrijfstijl, valt de lezer van de brief alsnog bij de 2e alinea in slaap. Waarschijnlijk. Nee, zo kun je niet opvallen met je sollicitatiebrief.

Heel veel brieven te lezen
Stel je voor: een recruiter zet een vacature uit. Meestal heeft hij er wel meer tegelijk lopen. Gemiddeld heeft een recruiter vaak wel 5 procedures tegelijk lopen. Per vacature krijgt hij dagelijks nieuwe sollicitaties binnen. En dat kan dus oplopen tot tientallen sollicitaties per week. Je kunt je voorstellen dat het dan best lastig wordt om de aandacht te trekken van die recruiter. Hij moet jouw brief wel gaan lezen en de brieven van je concurrenten liever niet! Je wilt opvallen met je sollicitatiebrief. En het goede nieuws is: dit is helemaal niet zo moeilijk. Lees vooral verder.

 

een trigger in je sollicitatiebrief

 

Sollicitatiebrieven worden gescand
Een recruiter leest geen sollicitatiebrieven. Huh? Zul je denken. Ja, inderdaad. Meestal heeft (of neemt) een recruiter niet de tijd om een sollicitatiebrief van A tot Z te lezen. Hij begint namelijk met scannen. De kopjes lezen en zoeken naar trefwoorden. En hij zoekt herkenning. Lange, formele brieven in wat ouderwetse schrijfstijl zijn dus uit den boze. Daarmee kun je dus niet positief opvallen met je sollicitatiebrief.

Triggers in je sollicitatiebrief
Om de aandacht van een recruiter te vangen, moet je een zgn. trigger aan je brief toevoegen. Hierdoor trek je zijn aandacht en is hij bereid om je brief verder aandachtig door te nemen. Een trigger kan bestaan uit diverse dingen:

  1. Voeg ergens iets heel persoonlijks toe en eindig die zin met een vraagteken. Bijvoorbeeld: “Al toen ik klein was, wist ik dat het werken in de zorg voor mij was weggelegd, het is en blijft voor altijd mijn passie!”
  2. Noem de naam van iemand die je al gesproken hebt: “Wat een leuk en verfrissend gesprek heb ik gevoerd met uw collega Hanneke de Wit. Hierdoor ben ik zo mogelijk nog enthousiaster geworden om uw team te komen versterken.”
  3. Kom gedurfd voor de dag: “U zoekt een succesvolle Officemanager, die weet wat ze doet? Zoek niet verder. U heeft haar gevonden. Ík ben uw nieuwe collega. En ik zal u uitleggen waarom.”

Met een trigger trek je de aandacht. En dát zorgt ervoor, dat jouw sollicitatie aandachtig wordt gelezen. Zó kun je dus wél opvallen met je sollicitatiebrief!

In mijn coaching programma 'De Sollicitatieversneller' besteed ik veel tijd aan de sollicitatiebrief. Zo weet jij na dit programma precies hoe je echt kunt scoren met een sollicitatiebrief! Klik op de afbeelding hieronder om meer te lezen over De Sollicitatieversneller.

De Sollicitatieversneller