fbpx

Ontslagen? Niet het einde van de wereld!

Je bent ontslagen. Je baan kwijt. Misschien zag je het aankomen, misschien kwam het ontslag als een donderslag bij heldere hemel. Hoe het ook zij, ontslagen worden is niet leuk. Voor sommigen zelfs een flinke aanslag op hun zelfvertrouwen en eigenwaarde. Je baan is vaak een belangrijk onderdeel van je leven; je brengt veel tijd door op je werk en de meeste mensen ontlenen een zekere status aan hun baan. Net als je familie en je woonomgeving, is je baan één van de meest belangrijke peilers in je leven. Daarnaast heb je een zekere welvaart, die je bekostigt met je salaris.

Als je ontslagen wordt, vallen al die belangrijke peilers in elkaar. Ineens zit je thuis, je inkomen zakt dramatisch en je bent ineens 'niet meer belangrijk'. Dit kan stress veroorzaken, een gevoel van falen en soms zelfs twijfel aan je eigen capaciteiten. Want waarom word juist JIJ ontslagen en niet die ander?

Alle emoties die je overspoelen door een ontslag zijn belangrijk. Ze zorgen ervoor dat je het ontslag verwerkt en daarna weer door kunt om te zoeken naar een nieuwe baan. Het is niet erg om je ellendig te voelen en even te verzinken in zelfmedelijden. Trek je joggingpak aan, kruip op de bank met die reep chocola of bak ijs en verwen jezelf. Je bent net ontslagen en je hebt die ongezonde verwennerij even verdiend.

'Even', zet ik erbij, want het is net zo belangrijk dat je er niet te lang in blijft hangen. Hoe langer je op de bank blijft hangen, hoe inactiever je wordt. Niet doen! Geef jezelf een paar dagen de tijd en ruimte om te treuren en spring dan van de bank. De banen komen je immers niet aanwaaien en hoe langer je geen baan hebt, hoe moeilijker het wordt om weer aan de slag te komen. Werk aan de winkel dus!

Maar, hou het realistisch. Sommige mensen vinden een nieuwe baan binnen 2 weken, maar de meeste mensen doen er langer over. 3 Maanden zoeken is echt niet gek. Mits je weet wat je kunt en wat je wilt. En daar zit hem nou net de kneep. Wees realistisch, vraag aaan anderen hoe ze jou zien als functionaris en maak een profielanalyse van jezelf. Je zult niet de eerste zijn die gaat solliciteren naar elke 'eventueel geschikte' vacature waar je oog op valt. En het dan ook nog vreemd vinden dat je wordt afgewezen. Als je jezelf goed kent, kun je anderen hiervan ook overtuigen. Oefen eens met een vriendin of vriend en laat zien dat JIJ echt geschikt bent voor die baan, die je eigenlijk zo graag wilt.

Belangrijk; ga niet bij de pakken neerzitten. Natuurlijk, je baan kwijtraken is zwaar, maar het overkomt zo veel mensen. Maak gebruik van je verworven vrije tijd, om jezelf eens goed onder de loep te nemen. Wie ben je? Wat kun je? Wat wil je?

Hulp nodig? Bel me even; (06) 462 446 62

Succes!

Ik ben ontslagen
Meer in deze categorie: Leer jezelf kennen »

Please publish modules in offcanvas position.

0
keer gedeeld