fbpx

Online solliciteren, dat gaat zó!

Online solliciteren, dat is in de tijd van gedwongen thuisblijven (Corona-virus) ineens heel gewoon geworden. Iedereen solliciteert online en vrijwel alle sollicitatiegesprekken worden online gevoerd. En zeker voor 50-plussers, die hier niet mee zijn opgegroeid, kan dit best lastig zijn. Vrijwel nooit zit er een handleiding bij de online uitnodiging en zowel Teams, als Zoom, als Skype willen lang niet altijd meewerken. Je bent niet de eerste die klaar zit voor een sollicitatiegesprek en helemaal geen verbinding krijgt en je zult ook niet de laatste zijn. Maar wat kun je het daar warm van krijgen...  

Ik ga je uitleggen hoe het werkt, online solliciteren. Met een paar fijne handigheidjes, waardoor je je toch kunt onderscheiden van je concurrenten!

Solliciteren via een ATS:
Veel organisaties maken gebruik van een ATS. (Applicant Tracking System). dat is een geautomatiseerd systeem om online sollicitaties te verwerken. Dat kan heel handig zijn, maar hou dan wel rekening met een paar zaken:

 • Meestal kun je zowel je cv als je sollicitatiebrief uploaden. Dat is fijn, want zo kun je een 'klassieke' sollicitatiebrief schrijven en die in zijn geheel versturen. Net als je cv. Let erop in welke formaten je deze documenten kunt uploaden. Meestal is dit Word, Excel en pdf. Hiermee gaat online solliciteren lekker snel. 
 • Soms moet je toch gebruik maken van een kleine teksteditor, om je motivatie weer te geven. Dat is jammer, omdat je hier vaak geen mooie lay-out kunt maken. Aan de andere kant, dat kunnen je concurrenten dus ook niet. Hou hierbij je motivatie echt kort, bondig en zakelijk.
 • Laat je niet afleiden door wervende, informele en 'hippe' teksten op de website waar je solliciteert. Een sollicitatie moet altijd zakelijk zijn, met een persoonlijk tintje.
 • Vaak wordt er bij een ATS geen contactpersoon genoemd, waar je je sollicitatie aan kunt richten. Dat is jammer, want het maakt de aanhef van je brief minder persoonlijk. Bel even voordat je gaat solliciteren (dat is altijd goed natuurlijk!) en vraag naar de naam van degene die jouw sollicitatie gaat behandelen. Daarmee ga jij je onderscheiden in het online solliciteren!  

 

Online solliciteren

 

Solliciteren per e-mail
Vooral de wat kleinere organisaties hebben geen ATS tot hun beschikking. Bij deze organisaties kun je niet online solliciteren, maar moet je per e-mail solliciteren. Denk aan de volgende punten:

 • Gebruik altijd een professioneel emailadres voor het online solliciteren. Een hotmail- of gmail adres kun je prima gebruiken om je sollicitatie mee te versturen. Maar let op dat je e-mailadres geen gekke teksten bevat; zakdoekje33, of lammetje675 of andere gekke benamingen kunnen echt niet! Maak gewoon een professioneel e-mailalias, met je naam. Dat komt veel professioneler over!
 • Onderwerp. let erop, dat je een duidelijk onderwerp in deze regel schrijft. Dus: 'Sollicitatie naar de vacature van....', eventueel met een referentienummer erbij.  
 • Inhoud van de email. Je stuurt altijd een cv en eensollicitatiebrief als attachment. Maar, ook in de inhoud van de email hoort een goede tekst te staan. Hier kun je bijvoorbeeld een stukje van je sollicitatiebrief in kwijt. Zet onderaan ook je naam, adres en contactgegevens! Hiermee kun jij je enorm onderscheiden in het online solliciteren. 
 • Testen. Stuur je complete e-mail eerst naar een vriend. Zo kun je controleren of alles goed overkomt. Zet je eigen e-mailadres in de bcc, zodat je zelf je sollicitaties ook goed kunt bijhouden. 

Een sollicitatiegesprek viaTeams, Zoom of Skype

En als je dan op gesprek mag, dan zal dit waarschijnlijk ook online plaatsvinden. Meestal gebruiken organisaties Teams of Zoom hiervoor. Ik heb de volgende tips voor je:

 • Investeer in een snelle WiFi verbinding, of plug even die ethernetkabel in je laptop. Met al dat thuiswerken zal een goedkope, slechte WiFi snel haperen, die kan de snelheid van Teams en Zoom niet aan. Zooo ongemakkelijk, als het geluid wegvalt, of het beeld. Dus; een snelle verbinding is belangrijk!
 • Zorg ervoor dat je kunt praten in een rustige ruimte. Geen drukke kinderen, huisdieren of thuiswerkende familieleden in dezelfde ruimte!
 • Bereid je gesprek net zo goed voor, als dat je zou doen bij een sollicitatiegesprek op locatie. Er worden dezelfde vragen gesteld!
 • Kleed je netjes aan. Althans, je bovenkleding, die in beeld komt. Een nette blouse op een joggingbroek? Moet kunnen. Alhoewel, let er dan wel op dat je niet even op moet staan tijdens het online sollicitatiegesprek. Dan zien ze je joggingbroek... ken je de reclame op tv? Heel ongemakkelijk... 
 • Test de verbinding eerst. Zorg ervoor dat het geluid en de microfoon kloppen, dat de webcam werkt en dat de verbinding goed is!
 • Ga niet al te dicht op het beeld zitten. Dan wordt je gezicht heel groot en dat leidt af.
 • Als je verbinding krijgt, wordt jouw gesprekspartner heel groot in beeld gebracht. Klik naar een andere webpagina. Dan wordt het videovenstertje klein in beeld gebracht. Dat praat vaak meer ontspannen.
 • Als jij aan het woord bent, kijk dan in je camera en niet op het beeld naar de recruiter! Als jij in de camera kijkt, is het voor je gesprekspartner net alsof je hem aankijkt. Dat komt goed over!
 • Maak van te voren een Word document met een spiekbriefje. Zet erin welke vragen je wilt stellen en vergeet niet je succesverhalen, die je wil vertellen als erom gevraagd wordt. Dit Word documentje kun je ook in beeld hebben, met het kleine videovenster aan de bovenkant. Dat is weer een voordeeltje van online gesprekken voeren! 

Als je deze richtlijnen in acht neemt, zul je -ook digitaal- goed voor de dag komenJe bent klaar voor het online solliciteren. Ben je gewend om op papier te solliciteren? Probeer toch te wennen aan online solliciteren. Vraag om hulp als je er niet uitkomt. Solliciteren op papier kan steeds minder! En als je het eenmaal een paar keer gedaan hebt, draai je er je hand niet meer voor om. 

In mijn programma 'De Sollicitatieversneller' komt online solliciteren ruim aan bod. Ik help je om een verpletterende indruk te maken bij het online sollicitatiegesprek.

 

De Sollicitatieversneller

 

Succes met solliciteren!

 

0
keer gedeeld