fbpx

Omscholen om een nieuwe baan te vinden

Omscholen om een nieuwe baan te vinden. Ik hoor het vaak; mensen die na lang zoeken naar een baan een omscholing overwegen. Maar als ik doorvraag en vervolgens het hele verhaal hoor, dan merk ik dat de wens voor omscholen is ontstaan uit teleurstelling, omdat het niet lukt een baan te vinden in 'hun eigen' richting. En meestal raad ik omscholing dan af. 

De keuze voor omscholen komt steeds meer voor. De 'Job for lifetime' bestaat niet meer en steeds meer mensen willen bewust kiezen voor een baan die bij hun past. En soms komt die wijsheid pas op latere leeftijd, waardoor om- of bijscholen noodzakelijk is. En als je bewust kiest voor een andere richting in je carrière, kan omscholen een hele goede keuze zijn! 

Als je erover nadenkt om jezelf om te scholen, kunnen deze tips je wellicht helpen;

  1. Hoe verder je 'wegstapt' van je huidige opleiding en werk, hoe kleiner de kans op succes wordt. Probeer iets te vinden dat in het verlengde ligt van waar je reeds bekend mee bent. Maar als je echt iets heel anders wilt, kan dat ook. Probeer met een beroepskeuzetest en een arbeidsmarktonderzoek te kijken naar nieuwe beroepen. Denk 'out of the box'. Maar besef wel dat je altijd moet investeren in out of the box beroepen. In tijd, geld en uithoudingsvermogen. 
  2. Omscholen hoeft niet altijd veel geld te kosten. Soms is een thuisstudie van LOI al voldoende om de benodigde kennis op te doen. Onderzoek je mogelijkheden dus goed, voordat je een definitieve keuze maakt. 
  3. Bereid je omscholing goed voor. Denk niet meteen dat je van je hobby ook je werk kunt maken. Test  jezelf om te bepalen of je de potentie bezit om die opleiding te doen, praat met andere mensen en maak een plan. Steek in op het juiste niveau!
  4. Doe onderzoek. Is er wel werk in de richting van jouw nieuwe carrièrepad? Voldoe jij aan de eisen die aan door jou gewenste functies worden gesteld?
  5. Voor veel vacatures is werkervaring noodzakelijk. En die krijg je niet met een thuisstudie. Hou er dus rekening mee, dat je ook nog werkervaring moet opdoen. Dat kan door stage te lopen, of te kiezen voor vrijwilligerswerk, desnoods in het weekend.
  6. Zorg dat je genoeg energie en een lange adem hebt. Omscholen is niet gemakkelijk en het zal je energie, tijd en geld kosten. Maar hou altijd je doel voor ogen, een nieuwe carrière kan je veel opleveren! 

Wil je wat advies omtrent omscholing? Dat kan. Neem vrijblijvend contact met me op via info@sollicitatiehulp.org

Wil je zelf leren hoe je sneller een baan kunt vinden? Check mijn online training 'cv en sollicitatiebrief'. Klik hier om meer te lezen.

Ik heb mijn 10 alllerbeste sollicitatietips voor je uitgewerkt. Je mag ze gratis downloaden. Wie weet vind je hierdoor eindelijk wél die baan! Klik hier om de tips op te vragen.

Als je me uitnodigt om een connectie op LinkedIn te maken, kun je mijn dagelijkse tips en nieuwtjes op LinkedIn volgen. Klik hier om met me te connecten.

Omscholen voor een nieuwe baan

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Please publish modules in offcanvas position.

Gratis sollicitatietips?
0
keer gedeeld