fbpx

Netwerken; leg een contactenlijst aan

Netwerken om een baan te vinden. Als ik aan een klant vraag uit hoeveel mensen zijn of haar netwerk bestaat, krijg ik meestal het antwoord dat dit niet zoveel is. Bijna iedereen denkt dus dat ze te weinig mensen kennen om hier een interessant netwerk van te maken. Uit onderzoek blijkt, dat mensen zelf denken dat hun netwerk tussen de 20 en 100 mensen bevat. In werkelijkheid is dit getal vele malen hoger!  Maar, hoe werkt dat dan? Hoe kom je erachter hoe groot jouw netwerk in feite is?

Je kunt je netwerk onderverdelen in 3 soorten contacten;

 1. actief,
 2. passief en
 3. in rust

Mensen die je nu nog regelmatig spreekt en/ of schrijft zijn actieve contacten. Vrienden, collega's, familie en sport/clubgenoten. Maar denk ook aan die dame van het postkantoor of de supermarkt, waar je vaak een praatje mee maakt. Of de overbuurman, die jouw auto onderhoudt. Of de andere ouders van school, waarmee je vaak overlegt. Het zijn er meer dan je denkt. Netwerken dus!

Passieve contacten zijn meestal via via contacten. Bijvoorbeeld oud-collega's, zonder dat jullie destijds contact hadden. Of buren waarmee je eigenlijk geen contact hebt. Dan heb je wel iets gemeen, maar geen of weinig contact. Ok hier geldt: netwerken dus!

Mensen die je goed kende, maar waar je al lang geen contact mee hebt gehad, zijn contacten in rust. Deze kun je weer 'wekken'. Weet je nog, die leuke collega van 10 jaar geleden? Jullie werkten dagelijks samen, maar hebben na jouw vertrek eigenlijk geen contact meer onderhouden. Of die goede jaarclubvriendin, die in Engeland is gaan werken, waardoor het contact verwaterde. Netwerken dus!

Begin met het in kaart brengen van 100 contacten. Dit is een mooi uitgangspunt. Om ze later in bijvoorbeeld je LinkedIn profiel te linken, moet je ze eerst in kaart brengen. Verdeel een lijst onder in de volgende categorieën;

 1. Vrienden, familie, kennissen, dorpsgenoten
 2. (Oud) collega's, leveranciers, klanten
 3. Beroepsverenigingen, oud-studenten, studentenverenigingen
 4. Zakelijke relaties, maar ook tandarts, huisarts, kapper, adviseurs etc.
 5. Netwerk van partner en kinderen  

Bedenk minimaal 20 contacten per categorie en zet erachter of dit contact Actief, Passief, of in rust is.

Ga bedenken wie je op korte termijn zou kunnen contacten en of je hier nog andere mensen voor nodig hebt. Begin met de actieve contacten. En ga dan rustig aan alle contacten vernieuwen. Neem je tijd, doe het ontspannen. Hoe pak je het aan?

 1. Check of je contact een LinkedIn profiel heeft. Dat maakt het netwerken gemakkelijker.
 2. Heeft hij/zij een LinkedIn profiel? Mooi! Stuur een persoonlijke uitnodiging om een connectie te maken.
 3. Heeft hij/zij geen LinkedIn profiel? Jammer. Ga hem/haar dan Googlen. En probeer erachter te komen wat de contactgegevens zijn. Besteed niet meer dan 30 minuten aan het zoeken. Lukt het niet? Door naar de volgende!
 4. Stuur je nieuwe netwerkcontact een bericht. Per e-mail, LinkedIn bericht of nog beter; bellen! Vraag hoe het gaat,wat hij/zij tegenwoordig doet en zeg dat je het erg leuk zou vinden om zo af en toe te informeren hoe het gaat, om je netwerk te onderhouden. Zet de contactmomenten in je agenda!

Dit lijkt een lastig karwei, maar het wordt steeds gemakkelijker. En leuker! Want je gaat merken dat je aan het netwerken bent. Jouw contacten gaan zich ook voor jou interesseren. En daarmee groeit de kwaliteit van jouw netwerk enorm! 

Werk de lijst regelmatig bij en je zult zien dat je netwerk groeit!

Wil je wat coaching bij het netwerken? Stuur me even een e-mail op info@sollicitatiehulp.org. Of app/bel me, op (06) 46244662.

Succes met netwerken!

Netwerken bij het solliciteren

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Gratis sollicitatietips?
0
keer gedeeld