fbpx

Motivatie sollicitatiebrief. 6 Tips voor je sollicitatiebrief

Motivatie sollicitatiebrief. lastig?

"Judith, ik moet een sollicitatiebrief schrijven, waarin ik duidelijk motiveer waarom ik graag bij dat bedrijf wil werken. Maar hoe doe ik dat nou? Het is lastig!'

Waarom een motivatie?
Deze vraag krijg ik bijna dagelijks. Blijkbaar is het voor veel mensen moeilijk om te motiveren waarom ze solliciteren bij die organisatie. En dat snap ik best. Want heel vaak is er ook niet echt een motivatie. Je zoekt gewoon een baan en of die baan nu bij bedrijf A of bedrijf B is, dat zal je niet zo veel uitmaken. Maar dat komt niet zo geweldig over in een sollicitatiebrief. Recruiters willen nu eenmaal graag weten waarom jij solliciteert. Is het omdat je een baan zoekt, 'welke dan ook'? Of is het omdat je zo'n goede indruk van dat bedrijf hebt? En ook die houding van recruiters snap ik best. Ze zoeken namelijk de best gekwalificeerde en meest gemotiveerde sollicitant!

Motiveren kun je leren
Een goede motivatie dus. En ik heb goed nieuws, dat is namelijk gemakkelijker dan het lijkt. Een goede motivatie kun je pas schrijven, als je weet wat voor organisatie het is, wat hun bedrijfscultuur is, waar ze voor staan en wat hun missie is. En zodra je dat weet, ga je dat in je motivatie verwerken. Gebruik hiervoor dit stappenplannetje;

  • Onderzoek de vacaturetekst en de website van de organisatie die de vacature heeft uitstaan. Lees over de bedrijfscultuur, de missie, de producten of diensten die ze leveren, de visie etc.
  • Stel jezelf de vraag: 'Zit er iets tussen wat mij echt aanspreekt?' Kun je je goed vinden in hun missie? Ben je dol op hun producten? Word je altijd zo vriendelijk geholpen in hun winkels? Zoek naar iets dat jou echt aanspreekt.
  • Citeer die regels, die jou zo aanspreken. Dat kan de missie zijn, dat kan een reclameslogan zijn, of gewoon jouw ervaringen als klant. In dat geval gebruik je je eigen woorden.
  • Onder het citaat schrijf je jouw gevoel of mening. Toon aan dat jullie echt goed bij elkaar passen, omdat je overeenkomsten hebt. Misschien doen ze wel aan mvo, maatschappelijk verantwoord ondernemen? Mooie motivatie!
  • Vertel vervolgens dat jij graag je steentje wilt bijdragen aan een organisatie die zo goed bij je past.
  • Voilà! Jij hebt een sterke motivatie, waarmee je jezelf onderscheidt van je concurrenten. 

En ook nog wat voorbeelden
Wil je een paar voorbeelden voor een sterke motivatie? Dat kan:

"Met z'n allen de wereld een klein beetje mooier maken'. Wat een mooie missie. Hij past zo goed bij mijn eigen overtuiging en instelling. Ik draag mijn steentje hieraan al bij door mijn vrijwilligerswerk. Maar een baan bij zo'n organisatie zou helemaal geweldig zijn!"

"Dat uw genoemde klantvriendelijkheid en hoge service geen loze woorden zijn, dat ervaar ik al jaren, in de rol van klant. Ik winkel namelijk al jaren bij uw organisatie en de betrokkenheid van uw medewerkers bij mij als klant zijn hartverwarmend. Uw organisatie moet geweldig zijn om voor te werken. Dat zou ik ook wel willen!"

"Een internationale onderneming, die marktleider is op haar gebied en grote ambities heeft'. Die woorden vielen me direct op toen ik uw website bezocht. Ze passen bij me. Ze beschrijven namelijk mijn karakter en ambities. Ik denk dat ..... en ik een uitstekende match zullen vormen. En daarom wil ik hierbij solliciteren naar...."

je kunt het schrijven van een sterke sollicitatiebrief ook helemaal uitbesteden. Aan mij! Klik hier om meer te lezen over de sollicitatiebrief uitbesteden.

Toch liever zelf leren hoe je een supersterke sollicitatiebrief schrijft? Check mijn nieuwe online programma 'cv en sollicitatiebrief'. Al mijn tips, trucs, instructies en downloads voor jou. Klik hier voor meer informatie over mijn online programma.

Een sterke motivatie in je sollicitatiebrief

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Gratis sollicitatietips?
0
keer gedeeld