Moderne sollicitatiebrief? Die ziet er zo uit!

Solliciteren anno nu gaat heel, heel anders dan pakweg 20 jaar geleden. Waar je vroeger een brief op de plank had liggen en deze, met 5 aanpassingen (namelijk naam, adressering, datum onderwerp en afsluiting), verstuurde bij elke sollicitatie die je deed, kun je daar nu niet meer aankomen. Nee, je brief is een mooie, persoonlijke aanvulling op je cv en LinkedIn profiel geworden. Hij beschrijft jouw motivatie, de reden waarom jij denkt een goede sollicitant te zijn. De oude sollicitatiebrief voldoet niet meer. Ik spreek dagelijks 50-plussers die nog niet weten hoe belangrijk een sollicitatiebrief is geworden. En hoeveel je ermee kunt winnen. 

Een moderne sollicitatiebrief, daar gaat het tegenwoordig om. Oftewel; de sollicitatiebrief '2.0'. Maar wat betekent dat nu? 

 

Moderne sollicitatiebrief

 

2.0 Betekent eigenlijk niets meer dan 'het nieuwe, interactieve tijdperk'. Vroeger (enkele jaren geleden nog!) was het op internet slechts mogelijk om informatie te downloaden. Tegenwoordig valt er op de meeste websites veel meer interactiviteit te bespeuren. Zo kun je bij vacaturewebsites je eigen cv uploaden, kun je online solliciteren en zelfs meedoen aan sollicitatiegames! Er is meer en meer interactiviteit op het Web. En dat is dus Web 2.0. En dit gebruik je voor een moderne sollicitatiebrief.

Ook bij het solliciteren kun je gebruik maken van deze moderne technieken. Je kunt een standaard sollicitatiebrief meesturen, die je meestal upload via een website van het bedrijf waar je solliciteert of de website van de recruiter. Met een beetje geluk ben je goed in schrijven, of heb je mijn tips en trucs toegepast! Maar het kan nog een stukje mooier en moderner. met de moderne sollicitatiebrief. 

De moderne sollicitatiebrief is een motivatiebrief, waarin je niet alleen uitlegt waarom juist jij geschikt bent voor de vacature, maar je laat je potentiële werkgever een klein stukje 'proeven' van wat jij te bieden hebt.

Hoe doe je dat?

  1. Zorg voor een mooi profiel op LinkedIn die perfect aansluit bij je cv. Let hierbij op de juiste data en inhoud, zodat er geen verschillen zijn. 
  2. Bespaar tijd voor de recruiter en link de teksten in je brief aan je profiel. Let erop dat de linkjes ook goed klikbaar zijn. Als je briefpapier van Canva.com gebruikt (aanrader!) worden alle linkjes automatisch klikbaar. Handig!
  3. Heb je voor een vooraanstaand bedrijf gewerkt, plaats dan een linkje naar hun website, natuurlijk bij het stukje dat over jouw huidige werk gaat.
  4. Heb je een website, of blog, dat interessant is voor je potentiële werkgever? Vertel erover en plaats weer een link!
  5. Maak een link van je e-mailadres, hiermee maak je het heel gemakkelijk voor de Recruiter om contact met jou op te nemen. Ook hier geldt weer; maak het linkje goed klikbaar.
  6. Integreer je sollicitatiebrief met je cv. Gebruik dezelfde templates, zodat ze bij elkaar één mooi geheel vormen. 
  7. Ben je handig met je smartphone? maak dan een korte video en voeg die bij je sollicitatiebrief. Gegarandeerd dat je je onderscheidt!

Met een moderne sollicitatiebrief, oftewel een sollicitatiebrief 2.0 maak je het interessant en gemakkelijk voor je potentiële werkgever om een goed beeld van je te krijgen. Hiermee kun je ook nog de nadruk leggen op banen waar je trots op bent. Wedden dat de recruiter de niet gelinkte werkgevers in je brief of cv niet meer checkt? Nee, hij neemt meestal de makkelijkste weg om jou te leren kennen! En kom dus uit bij jouw beste prestaties.

Met mijn coaching programma 'De Sollicitatieversneller' besteed ik veel aandacht aan het schrijven van een moderne, aantrekkelijke sollicitatiebrief. Klik hieronder op de afbeelding, om meer te lezen over de Sollicitatieversneller.

 

De Sollicitatieversneller