Maak je ervaring relevant!

Je zult niet de eerste zijn die een cv helemaal vol zet met alle mogelijke (vakantie) banen die je hebt gehad. Want; 'het is goed als een toekomstige werkgever ziet dat ik altijd zoveel heb gewerkt'. Niet dus. 

Althans, natuurlijk is het goed om je potentiële werkgever te laten weten dat je altijd erg actief bent geweest, maar dat doe je niet door allerlei soorten ervaring in je cv te zetten. Relevantie is hierbij het toverwoord! 

Denk aan de volgende punten;

  • Zet in eerste instantie alleen je relevante ervaring in je cv.
  • Beschrijf bij deze relevante ervaring uitgebreid je werkzaamheden en verantwoordelijkheden.
  • Vul dit aan met voor jou belangrijke banen die minder relevant zijn.
  • Zet in 1 kopje je relevante vakantiewerk en eventueel vrijwilligerswerk.
  • Vul dit eventueel aan met minder relevant vakantie- en vrijwilligerswerk.
  • Zorg er altijd voor, dat je relevante ervaring zeer uitgebreid is en je andere ervaring beknopt wordt weergegeven.
  • Let er ook op, dat je dezelfde vaktermen gebruikt die in de vacature staat. was je bijvoorbeeld secretaresse, maar noemen ze dezelfde functie 'Officemanager' in de vacature? verander dit dan ook in je cv. dat biedt herkenning bij de lezer! 

In mijn verleden als HR Manager heb ik eens een discussie gehad met een sollicitant. Zijn cv stond helemaal vol met allerlei soorten banen, vakantiewerk en banen door elkaar. Het kostte me aardig wat lees- en speurwerk om de voor mij relevante ervaring eruit te vissen. Toen ik hem vertelde dat ik slechts weinig geinteresseerd was in zijn 'andere' baantjes, gaf hij als verdediging aan, dat hij hiermee wilde aangeven dat hij niet lui was en bereid was van alles te doen. Aardig bedacht, maar dat kun je ook in je sollicitatiebrief kwijt. Je cv moet ten alle tijde duidelijk en overichtelijk zijn! 

Denk eraan; een cv moet zakelijk en overzichtelijk zijn. En vooral interessant leesvoer voor je potentiële werkgever!

Image
Meer in deze categorie: Laat je CV door iemand nakijken »