fbpx

 

 

 Faccebook Twitter Linkedin

Jouw sollicitatiedossier

SollicitatiedossierTerwijl ik dit blog schrijf, ben ik bezig workshops te geven. Dit keer gaat het over effectief solliciteren. Hoe leer je om met minder sollicitaties, sneller een baan te krijgen? De workshop heeft me inspiratie gegeven om een nieuwe blog te schrijven over het sollicitatiedossier. 

Wat is dat nou, een sollicitatiedossier? Eigenlijk is dat heel simpel, maar wel doeltreffend. Solliciteren naar een baan is een project. Dat project bestaat uit meerdere stappen, die ik uitgebreid in mijn e-book beschrijf. Om effectief te solliciteren, zul je alle stappen van het project doorlopen moeten hebben. Mis je een stap (gedeeltelijk)? Dan zul je daar vroeg of laat mee geconfronteerd worden. Het project bestaat uit 7 stappen;

 1. De IK stap; wie ben ik en wat kan ik?
 2. De Markt, wat is er voor mij te koop, wat past bij mij?
 3. Je strategie; hoe ga je jouw markt veroveren, welke strategie kies je?
 4. Actie, je gaat (nu pas) actief zoeken naar vacatures.
 5. Het solliciteren, je hebt een vacature gevonden, en dan?
 6. Het sollicitatiegesprek.
 7. Evaluatie; steeds beter worden.

Effectief solliciteren kost tijd, voorbereiding en inspanning. Maar als je de stappen goed volgt, zul je merken dat het steeds gemakkelijker gaat, je leert steeds beter solliciteren. 

Om nu het grootste effect te verkrijgen, moet je de resultaten per stap goed bijhouden. In stap 1 leer je hoe je een goede zelfanalyse maakt. Die analyse moet je bewaren in je sollicitatiedossier. Het gehele dossier bestaat uit de volgende documenten;

 1. Zelfanalyse
 2. Marktanalyse
 3. Strategisch plan
 4. Sollicitatiemanager
 5. Sollicitatiebrieven en cv's

Koop een ordner en tabbladen. Maak een keurige inhoudsopgave en verdeel die in bovenstaande 5 hoofdstukken. Achter het eerste tabblad bewaar je de uitslagen van de tests die je hebt gedaan en je -eigen geschreven- zelfanalyse. Achter het tweede tabblad bewaar je de rapportage die je hebt gemaakt over 'jouw' markt en eventuele folders en/of brochures van sectoren of bedrijven waar je graag zou willen werken. Achter tabblad 3 bewaar je het strategisch plan, waarin je hebt vastgelegd hoe jij de markt gaat veroveren. Het tijdsschema staat erin, een opsomming van de websites waar jij een profiel gaat aanmaken en alle ideëen die jij hebt om de markt te bewerken. Hier kun je op elk gewenst moment nieuwe strategien toevoegen. Achter het vierde tabblad bewaar je het excel sheet, waarop je precies bijhoudt wat je doet, wanneer, bij welk bedrijf en welke sollicitaties. Bewaar hiervan ook altijd een electronisch exemplaar, omdat je deze regelmatig bijwerkt. Achter het laatste tabblad bewaar je alle brieven en cv's en het liefst ook alle vacatureteksten waar je op hebt gesolliciteerd. 

Als je dit dossier goed aanlegt en ook bijhoud, zul je merken dat je altijd het overzicht behoud en je minder snel laat verleiden om 'versnipperd' te solliciteren. Je weet precies hoe, waar en waarom je solliciteert en je weet precies welke acties je moet gaan doen en wanneer. 

Soms solliciteer je naar een baan die eigenlijk niet zo goed bij je past. Dat kan interessant zijn, om te beoordelen hoe je 'in de markt ligt' bij andere sectoren of banen. Dat is prima, maar hou deze sollicitaties gescheiden van je dossier. Deze passen niet echt in je project en hoeven niet als zodanig te worden gemonitord. Desnoods voeg je een zesde tabblad toe, waarachter je dit soort 'testsollicitaties' bewaart. 

Succes met je sollicitatiedossier! 

Log in om reacties te plaatsen
0
keer gedeeld
0
keer gedeeld