Jezelf verkopen in de sollicitatiebrief. Dat kan best lastig zijn
Jezelf verkopen in de sollicitatiebrief. Dat is best lastig voor de meeste mensen. En dat is logisch. Jezelf 'verbaal' verkopen, tijdens een sollicitatiegesprek, is vaak al heel lastig. Laat staan om die lovende woorden over jezelf op papier te zetten. Gevoelens als 'opscheppen', 'liegen' en 'doe maar gewoon' spelen een belangrijke rol en belemmeren je creativiteit. Terwijl het echt best leuk is, om handig te worden in het verkopen van je grootste asset; jijzelf. En het goede nieuws is, je kunt het trainen. Je kunt er goed in worden.
Wat is: jezelf verkopen in de sollicitatiebrief?
De meeste mensen weten wel zo ongeveer wat 'jezelf verkopen' in je sollicitatiebrief betekent. Al krijg ik op deze vraag wel heel vaak de reactie, dat jezelf verkopen veel te maken heeft met opscheppen. En dat hoeft echt niet. Als je zelf een negatieve associatie hebt met het fenomeen 'jezelf verkopen' in de sollicitatiebrief, zul je er niet heel goed in worden. Ga dus eerst bij jezelf na hoe jij erin staat. En als je er meer van wilt weten, en je wilt graag leren hoe je jezelf in die sollicitatiebrief kunt verkopen, heb ik 7 tips voor je:
- Zorg eerst dat je weet waar jouw talenten liggen. Ken jezelf. Doe eventueel een paar (competentie)tests, en/of vraag eerlijke feedback aan anderen.
- Bel, voordat je echt gaat solliciteren. Als je dit op een goede manier doet, kun je jezelf in dit stadium al verkopen.
- Zorg dat je sollicitatiebrief zakelijk, netjes en foutloos is. En niet meer dan één pagina bevat.
- Zoek de eerste 2 à 3 vereiste competenties in de vacature. Dat zijn meestal namelijk de belangrijkste eisen.
- Herken deze competenties bij jezelf. En wees eerlijk. Passen deze competenties bij jou?
- Bedenk concrete succesverhalen uit jouw werkverleden, waar deze competenties een belangrijkse rol in speelden. Hiermee toon je concreet aan dat jij echt beschikt over die belangrijke competentie.
- Probeer altijd relevant te blijven. Vertel geen succesverhalen die niets te maken hebben de gevraagde competenties. Dat wil een Recruiter echt niet weten.
Valkuilen
Als je jezelf traint met behulp van de tips hierboven, zul je zien dat het steeds makkelijker wordt om jezelf te verkopen in de sollicitatiebrief. Maar let wel op. Het kan heel verleidelijk zijn om jouw grootste succesverhaal te vertellen, terwijl dit eigenlijk niets te maken heeft met de vacature of de eisen. En, hoe verleidelijk ook, probeer het niet te doen. Bewaar dit voor een gesprek, waarin je de context kunt aangeven. In een brief zijn niet- relevante verhalen alleen maar onnodige ballast. En verder hoef je echt niet alle gevraagde competenties aan te tonen met concrete voorbeelden, dat is te veel.
Lastig?
Heb je ondanks de tips toch moeite om jezelf te verkopen in de sollicitatiebrief? Hou vol. En vraag hulp aan anderen. Iedereen heeft succesverhalen, al moet je soms diep graven. Denk erover na, praat erover met (oud) collega's en schrijf ze op. Je zult verbaasd staan van al jouw succesverhalen! En als het echt niet lukt, help ik je ook graag. Met een korte training ben jij heel goed in staat om jezelf feilloos te verkopen in je sollicitatiebrief! Mail me even op info@sollicitatiehulp.org, of app me op (06) 46244662.
Voorbeeld sollicitatiebrief? In mijn webshop vind je een pakket met maar liefst 10 voorbeelden van een motivatiebrief. Ze waren allemaal succesvol en persoonlijk door mij geschreven. Klik hier om naar de webshop te gaan.
Judith