fbpx

Jezelf promoten deel 2; Netwerken!

Netwerken is voor sommigen een vervelend woord. Het roept associaties op als: met visitekaartjes lopen zwaaien op een borrel, of tegen wil en dank beurzen aflopen om meer contacten op te doen. Dit vooroordeel klopt wel een beetje.

Maar, netwerken is meer. Met mensen over jouw passie praten, interesse tonen in wat mensen drijft en nieuwe mensen leren kennen, het hoort er allemaal bij.

Wist je dat zo'n 70% van alle vacatures niet eens in de krant of op het Internet komt? De meeste banen zijn al vergeven voordat het een officiële vacature wordt. Men kent iemand via via en de baan wordt vervuld, zonder dat er geadverteerd hoeft te worden. Scheelt een hoop kosten voor het bedrijf en het gaat meestal veel sneller dan dat er een sollicitatieprocedure moet worden opgestart.

Goede netwerkers vinden veel sneller een baan. Netwerken kan op verschillende manieren;

  1. Toon interesse in anderen, ook de buurvrouw of die moeder op de school van je kinderen. Je zult zien dat die interesse ook terugkomt. Voor je het weet vragen mensen aan jou wat je doet, of wilt gaan doen!
  2. Vertel aan anderen wat je zoekt. Begin niet elk gesprek met jouw wensen, maar geef mensen de kans jou te leren kennen, zodat je 'in hun hoofd' zit.
  3. Start een blog, zodat steeds meer mensen weten wie je bent en wat je zoekt. 
  4. Zoek gericht naar contacten in de branche waar jij wilt werken. Denk hierbij aan brancheverenigingen en clubs.
  5. Ga naar georganiseerde faciliteiten, zoals een open coffee en bijeenkomsten.
  6. Ook in de kroeg, of in het restaurant kom je interessante mensen en kansen tegen!
  7. Luister meer dan je vertelt; luisterende mensen zijn populairder dan mensen die enkel over zichzelf praten.

Bepaal wat het beste bij jou past. Als je niet zo'n prater bent kun je je richten op functioneel netwerken, zoals clubs, nieuwsgroepen over jouw onderwerp en fora op het internet, waar mensen elkaar ook leren kennen. Of start een blog.

Mensen die juist gemakkelijk praten, kunnen hun voordeel meer doen bij een open coffee of netwerkborrels, die overal in het land worden georganiseerd.

Wees altijd voorbereid op netwerken, want misschien ontmoet je op de verjaardag van je nicht zomaar de personeelsfunctionaris van 1 van de televisie omroepen, waar jij graag zou willen werken. Zorg dan dat je je pocketcv altijd bij de hand hebt! Of natuurlijk je flyer.

Ga niet op stap met je netwerkbuilding in je achterhoofd. Dan kom je gespannen over en mensen merken dat feilloos. Laat het los, toon interesse in anderen en stel je open. Je zult zien dat je dit terugkrijgt! Maak gebruik van dit prachtige weer en ga naar buiten, op zoek naar je droombaan!

Succes met netwerken!

Netwerken bij het solliciteren

Please publish modules in offcanvas position.

0
keer gedeeld