fbpx

Ik kan geen werk vinden. Hoe komt dat?

Ik kan geen werk vinden. Veel mensen die ik spreek zijn al lang aan het zoeken naar die ene baan. En het wil niet lukken. Als ik dan vraag waarom ze zelf denken dat het niet lukt, krijg ik vaak een opgave van redenen die buiten hem/haarzelf liggen. Bijvoorbeeld;"Ik zie weinig leuke vacatures", of "Ik ben vast te oud", of "Ik krijg nooit een goede reden van afwijzing", of "Ik heb te weinig/te veel ervaring", "Ze geven me geen kans".

Herkenbaar? Vast wel. En ik begrijp het ook. Want soms lijkt het ook alsof je geen eerlijke kans krijgt. En eerlijk is eerlijk, er is ook veel onrecht en discriminatie op de arbeidsmarkt. Dat is niet oké en er moet iets aan gedaan worden.

Maar, jammergenoeg kun je hier als individu niet zoveel mee. Deze meta-factoren zijn onderdeel van onze economie, onze samenleving. En moeten op politiek niveau bestreden worden. Als jij hier je energie aan besteedt, zal dit ten koste gaan van je sollicitaties zelf.

Als je altijd de reden van afwijzing buiten jezelf zoekt, kun je er dus nooit iets aan doen. En al komt dit dus best regelmatig voor, in de praktijk blijkt dat je zelf veel meer in de hand hebt dan je denkt. In 85% van de gevallen had je wel kunnen weten waarom je sollicitatie was afgewezen. Of waarom je die leuke baan niet kunt vinden. Probeer anders te kijken naar jezelf, wees kritisch. 

Wat zijn nu de meest bekende obstakels, die jouw zoektocht naar een baan belemmeren? 

  1. Geen actief plan. Als je niet van tevoren bedenkt en vastlegt hoe je zoektocht eruit gaat zien, zul je elke dag 'maar wat doen'. Dit is niet effectief. Maak een actieplan, waarin je aangeeft op welke momenten van de dag je gaat zoeken en solliciteren, welke vacatures geschikt zijn en welke kanalen. leg alles vast, daarmee geef je je zoektocht richting. 
  2. Stress, emoties. Als je bent ontslagen, of je bent al lang werkloos, kun je gevoelens van woede, frustratie en angst krijgen. Deze gevoelens zijn normaal, maar ze moeten niet te lang duren. Ze belemmeren je. Los ze op, voordat je verder gaat zoeken. En zoek er hulp bij. Een coach kan je hierin vaak snel op het juiste spoor zetten. Solliciteren met stress in je lijf werkt niet. Je wilt toch energie en enthousiasme uitstralen!? Ik kan geen werk vinden? Ik kan WEL werk vinden!
  3. Ontwijkend gedrag, uitstelgedrag. Als je onbewust bang bent om afgewezen te worden, of onzeker bent over je kwaliteiten, kan dit je tegenhouden om er vol gas voor te gaan. Je plant allerlei activiteiten in, maar werkt eigenlijk weinig aan je sollicitaties. Deze reden zie ik heel vaak. Veel erover praten (en vaak ook wel klagen), maar weinig actie. Als je een goed actieplan hebt, geef je uitstelgedrag geen kans. 
  4. Gebrek aan structuur. Als je lange(re) tijd geen werk hebt, kan het gebeuren dat je langzaamaan later naar bed gaat, later opstaat en geen vast tijden voor je activiteiten vastlegt. Een mens heeft structuur nodig! Dus, ga op tijd naar bed en sta vroeg op. Houd een werkritme aan, dit is echt belangrijk!
  5. Cynisme en negatieve houding. Wanneer je vaker wordt afgewezen, ga je de zoektocht zien als een aaneenschakeling van afwijzingen. Je houding verandert in de loop der tijd en op den duur ga je solliciteren terwijl je 'toch' al verwacht afgewezen te worden. Deze houding wordt vroeg of laat zichtbaar in je sollicitaties en je kansen zakken zienderogen. Deze reden zie ik dagelijks om me heen. En cynisme? Echt, geloof me, het is een killer voor jouw succes. Ook hierin kan een coach je helpen. Ik kan geen werk vinden? Tuurlijk wel. 
  6. Gebrek aan vaardigheden om te zoeken. Er zijn zoveel mogelijkheden om vacatures te zoeken, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Gevolg is, dat je productiviteit daalt. Je weet eigenlijk niet meer waar en hoe je moet zoeken. Vaak is het actieplan de oplossing. Maar ook wat zoektechnieken kunnen je helpen, zoals bijvoorbeeld Boolean search. Doe onderzoek naar alle kanalen die er zijn en maak een duidelijke keuze. Zorg dat je je weg online kent. Maak jezelf bekend met online applicaties en met Google! 

Je ziet het al, zomaar 6 belemmeringen die jou beletten om die nieuwe baan te vinden. Eigenlijk moet je deze belemmeringen uitprinten en ophangen. En dagelijks lezen! Wees eerlijk naar jezelf. Spiegel jezelf. Iedereen kent deze belemmeringen, iedereen maakt ze mee. Maar niet iedereen beseft hoe sterk de negatieve invloed ervan is op jouw succes. "Ik kan geen werk vinden" krijgt ineens een heel andere lading. Je kunt er wat aan doen!

Beetje hulp nodig?  Bel of app me, op (06) 46244662. Of mail me, op info@sollicitatiehulp.org. Ik help je graag op weg!

Veel succes met solliciteren!

Vind je het fijn om dagelijks nieuwe tips en inspiratie te lezen? Maak een connectie met mij op LinkedIn, ik deel dagelijks nieuwe tips en inspiratie!

Image

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Please publish modules in offcanvas position.

Gratis sollicitatietips?
0
keer gedeeld