fbpx

Frustratie door afwijzingen; wat doe je?

Frustratie door afwijzingen bij het solliciteren?
Iedereen kent het wel. Je bent al lang op zoek naar een nieuwe baan. En het wil niet lukken. je wordt niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, of na het gesprek kom je maar niet verder. En om je heen lijkt iedereen steeds sneller een baan te vinden. Doe jij iets niet goed? Ben je te oud? Te jong? Doen de anderen iets beter? Je weet het niet. En voor je het weet wordt je overvallen door frustratie. Frustratie is een vorm van emotie die vaak wordt omschreven als een zeer onaangenaam gevoel. Iemand die gefrustreerd is voelt zich veelal geïrriteerd of teleurgesteld. Frustratie ontstaat wanneer je het gevoel krijgt dat iets niet gaat zoals je het wil. 

En nu?
Tja en als de frustratie eenmaal toeslaat, is het lastig om hiermee om te gaan. En dat veel mensen hiermee kampen, dat is goed te zien op social media. Social media worden vaak gebruikt voor iets waar ze niet geschikt voor zijn; het uiten van je frustratie door afwijzingen. Logisch is het misschien wel. Soms vormt de frustratie echt een belemmering om met nieuwe energie verder te solliciteren. En dan kunnen social media een uitlaatklep zijn om die frustratie kwijt te raken en verder te kunnen. Maar handig is het niet. Want jouw frustratie ligt nu op straat. En de hele wereld kan er naar kijken. Ook die Recruiter, die op zoek is naar een kandidaat zoals jij. En het lastige van social media is, dat je berichten er niet zo gemakkelijk af haalt, als erop zet.

Maar wat doe je dan, als je wordt overvallen door frustratie door afwijzingen? Ik heb een paar tips voor je:

  • Voel je frustratie door afwijzingen opkomen? Raak je steeds teleurgestelder bij elke afwijzing? Sta hierbij stil. Merk op dat het iets met je doet, wees zelfbewust. Benoem je frustratie.
  • Neem een adempauze en denk na. Als iets niet gaat zoals jij wilt, is er meestal wel iets aan te doen. Als je dit zelf niet lukt, schakel dan hulp in. Misschien kun je jezelf verbeteren met je cv, of in je sollicitatiebrief, of op je LinkedIn profiel?
  • Ga niet meteen social media opzoeken om je frustratie vorm te geven. Jij wilt het van je af schrijven, maar niemand zit te wachten op negatieve berichten. Mensen zoeken juist motivatie en positiviteit!
  • Zoek een andere methode om je frustratie kwijt te raken. Ga bewegen, ga naar buiten en ga sporten. Dat helpt veel meer dan blijven piekeren.
  • Moet je je frustratie door afwijzingen echt uiten? Praat er met iemand over. Probeer de kern te raken van je frustratie, zo leer je ermee om te gaan.
  • Zet de frustratie van je af, voordat je verder gaat. je zult zien dat je je anders 'gedraagt' dan voorheen. Frustratie is geen belemmering meer.

Dus; eruit gooien, of inslikken?
En om terug te komen op de titel van mijn blog, frustratie door afwijzingen moet je niet inslikken. Dan blijft het 'broeien'. En als er nieuwe frustratie bijkomt, gaat het escaleren. Je wordt ziek, of cynisch. En beiden werken faliekant tegen je! Je moet frustratie door afwijzingen dus wel degelijk kwijtraken. Maar doe dat op een goede manier. Social media is geen oplossing voor jouw frustratie. Je krijgt er absoluut spijt van, maar je kunt jouw berichten nooit meer helemaal verwijderen. 

Wil je je sollicitatiegesprek oefenen met mij? Dat kan. Ik leer je goed omgaan met moeilijke vragen en zenuwen. Klik hier om meer te lezen over het oefenen van een sollicitatiegesprek.

Als je de beste sollicitatietools hebt, heb je altijd veel meer kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegespek. En dat kun je nu heel voordelig leren. Lees hier meer over mijn online training 'cv en sollicitatiebrief'. 

Wil je mijn dagelijkse updates op LinkedIn volgen? Klik hier en nodig me uit voor een connectie!

Image

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Gratis sollicitatietips?
0
keer gedeeld