Europass cv. Ken je dat? Het is een CV, dat wordt erkend in alle Europese landen. Een soort standaard dus, waarin veel informatie van jezelf staat opgenomen (scholing, werkervaring, talenkennis en competenties) en in een standaard formaat wordt getoond.
Het Europass cv is een initiatief van de Taskforce Jeugdwerkloosheid en bedoeld om je kwalificaties en vaardigheden op een eenduidige manier te formuleren. Handig, wanneer je in een ander Europees land wilt werken. Maar ook handig, wanneer je moeite hebt met het opstellen van een cv.
Het Europass cv is eigenlijk meer dan een CV. Het geeft meer informatie van jezelf dan meestal in een cv staat. Zo heb je de volgende onderdelen:
- Een overzicht van je opleidingen en werkervaring (cv).
- Een Europass taalpaspoort, welke talen je beheerst en in welke mate.
- Een Europass document mobiliteit, alles wat je qua opleiding in uitwisseling hebt gedaan.
- Het Europass Diplomasupplement: een document naast je gewone diploma in het hoger onderwijs, waarin op een gestandaardiseerde manier is weergegeven hoe de opleiding is vormgegeven, vooral bedoeld voor werkgevers om gemakkelijker diploma's op waarde te kunnen schatten.
- Het Europass Certificaatsupplement: bevat een opsomming van alle competenties die je in het hoger onderwijs verkregen hebt.
De laatste drie documenten kun je opvragen bij de onderwijsinstelling(en) waar je je diploma('s) hebt gehaald.
Op de website van Europass kun je gemakkelijk gegevens importeren vanuit bijvoorbeeld je LinkedIn account, of andere Social Media. Ook is er een handige vertaaltool, zodat het je gemakkelijk wordt gemaakt.
Let op! Zo op het eerste gezicht lijkt de tool enorm handig. En in enkele gevallen is dat ook zo. Maar, het is en blijft een standaard. Ik adviseer iedereen om voor elke sollicitatie je cv aan te passen, aan vaktermen en stijl van de vacature. Net als bij een sollicitatiebrief. Als je dat wilt doen bij het Europass cv, kost je dat wel wat meer tijd dan bij een 'gewoon' cv. En hierdoor doen de meeste mensen dit niet. En dan stuur je dus je 'standaard' cv en val je niet meer op in de grote stapel van sollicitanten, die ook 'standaard' solliciteren. Denk dus goed na, voordat je echt met dit cv aan de slag gaat.
Wil je meer lezen over het Europass cv? Klik hier om naar de website van Europass te gaan.
Of wil je zelf leren hoe je een modern en profesisoneel cv maakt? En hoe je een sollicitatiebrief schrijft, die je kansen op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek enorm verhoogt? Lees meer over mijn online training cv en sollicitatiebrief!