fbpx

Eigen bedrijf starten, of een baan zoeken?

Eigen bedrijf starten, of een baan in loondienst zoeken?

Een baan of ondernemerschapJa, als je werkloos bent en een inkomen zoekt, dan zijn er natuurlijk wel meer mogelijkheden dan een baan in loondienst zoeken. Heb je er bijvoorbeeld wel eens aan gedacht om voor jezelf te beginnen? Om een eigen zaak te starten? Heel veel mensen spelen wel eens met die gedachte, maar laten dit snel weer varen. 'Misschien ooit', 'dat is niks voor mij', 'al die onzekerheid', 'een hoop gedoe', 'ondernemers hebben het ook zwaar' en ga zo maar door. Veel redenen om dit idee ergens ver achterin je hoofd te parkeren, om er misschien jaren later achter te komen dat het ondernemerschap voor jou eigenlijk veel beter geschikt geweest zou zijn dan een baan in loondienst.  

Spijt hebben van iets dat je nooit hebt gedaan, is erger dan spijt hebben van iets dat je wel hebt geprobeerd. Een mooie quote, die mijn vader me vaak vertelde. En zo waar! Gun jezelf in elk geval de mogelijkheid om iets te onderzoeken. Misschien kom je er wel achter dat het ondernemerschap echt wat voor jou is. En misschien is een baan beter geschikt voor jou. Dat kan ook. Maar denk er in elk geval over na! Een eigen bedrijf starten is een enorm avontuur, en zeker een onderzoek waard!

Maar wat zijn nu de verschillen, tussen het ondernemerschap en een baan? Ik heb wat verschillen voor je op een rij gezet:

  Ondernemerschap Baan in loondienst
Contract Per opdracht een contract, of geen contract. Een contract voor lange tijd of onbepaalde tijd. 
Gezagsverhouding Eigen baas, eigen verantwoordelijkheden. Geen leidinggevende voor jou. Je werkt onder een baas, je moet voldoen aan verwachtingen en jezelf verantwoorden.
Loon Geen loon, maar een uurtarief, meestal hoger dan loondienst. In de meeste gevallen draag je 21% BTW af aan de fiscus. Die je dus moet doorberekenen aan je klant. Maandsalaris, staat per jaar vast, meestal lager dan uurtarief, maar wel maandelijks betaald, ook als je ziek bent.
Risico Nooit zeker van werk, inkomen moet gespreid worden, ook voor stille tijden heb je een reserve nodig. Weinig risico, salaris wordt maandelijks gestort.
Premies Verantwoordelijk voor betaling eigen premies, alles zelf betalen en dus doorberekenen in je uurtarief. Deel kosten met werkgever. Je betaalt premies voor volks-verzekeringen en pensioen.
Vrijheid Veel vrijheid, je bepaalt zelf wat je doet en wanneer. Je deelt zelf je eigen agenda in.  Weinig vrijheid, je baas bepaalt wat jij doet en wanneer.
Zekerheid Alleen zekerheid voor het lopende project. Ziek of vakantie? Geen loon! Zekerheid bij tijdelijke uitval door ziekte of vakantie.
Solliciteren Ook solliciteren, maar veel meer, steeds jezelf blijven profileren en bij voorkeur een database van prospects opbouwen. Solliciteren wanneer je geen baan hebt, daarna niet meer.

Dit is slechts een klein overzicht, maar het geeft je wel wat inzicht in de grootste verschillen tussen een baan in loondienst en ondernemer zijn. 

Voor veel mensen is een grote overstap niet direct mogelijk. Zij hebben een continue stroom van inkomsten nodig en dat is nu eenmaal niet het geval wanneer je een eigen bedrijf hebt. Maar, heb je er wel eens aan gedacht om een parttime baan in loondienst te zoeken en een parttime onderneming te starten? Dat geeft je tijd en ruimte om te werken aan je eigen zaak, terwijl je toch in staat bent je vaste lasten te betalen vanuit je baan. Hierbij moet je niet bang zijn om hard te werken en soms veel uren te maken! 

En wist je al dat het UWV regelingen heeft voor mensen met een ww-uitkering? Neem even contact met ze op. En bedenk dat je niet morgen een beslissing hoeft te nemen. Denk er eens over, praat erover en onderzoek de mogelijkheden. 

Even sparren over de mogelijkheden met iemand die deze stap al genomen heeft? Mail me even, op info@sollicitatiehulp.org. Ik kan je meer vertellen over wat er komt kijken bij het starten van een bedrijf.

Wil je zelf leren hoe je sneller een baan kunt vinden? Check mijn online training 'cv en sollicitatiebrief'. Klik hier om meer te lezen.

Ik heb mijn 10 alllerbeste sollicitatietips voor je uitgewerkt. Je mag ze gratis downloaden. Wie weet vind je hierdoor eindelijk wél die baan! Klik hier om de tips op te vragen.

Als je me uitnodigt om een connectie op LinkedIn te maken, kun je mijn dagelijkse tips en nieuwtjes op LinkedIn volgen. Klik hier om met me te connecten.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Please publish modules in offcanvas position.

Gratis sollicitatietips?
0
keer gedeeld