fbpx

Discriminatie bij het solliciteren, zó ga je daarmee om

Discriminatie. Het komt overal voor. Discriminatie betekent dat er onterecht verschil wordt gemaakt in de behandeling van mensen. Bijvoorbeeld op basis van geslacht of  godsdienst. (bron: Rijksoverheid) We hebben allemaal vooroordelen. Ook de mensen die zeggen ze niet te hebben! Zo. Dan is dat uit de wereld. Dus ook bij het solliciteren spelen vooroordelen een rol. Bij recruiters en HR functionarissen, maar ook bij management en zelfs bij de sollicitant. 

Ga deze regels eens na, probeer niet na te denken en ze direct te beantwoorden;

 • Mensen die langdurig werkloos zijn, zullen wel.....
 • Mensen met een lichamelijke handicap zijn....
 • Mensen die slecht Nederlands praten zijn....
 • Mondige jongeren zijn....
 • Mensen boven de 50 jaar zijn... 
 • Discriminatie is ....

Natuurlijk zal iedereen beamen dat alle mensen gelijk zijn en dat iedereen gelijke kansen moet krijgen. En dan lijkt het ineens alsof discriminatie er niet is. Maar toch blijkt dit in de praktijk anders werkt. Als je in een groep valt waar vooroordelen over bestaan (zie hierboven, maar er zijn er zoveel meer), zul je vroeg of laat te maken krijgen met vooroordelen. En met discriminatie.

Hierdoor is het voor jou moeilijker om een baan te vinden, dan voor mensen die niet in een dergelijke doelgroep behoren. Dat is moeilijk, omdat je de situatie meestal niet zelf in de hand hebt. En tegen vooroordelen kun je je niet wapenen. Wel is het zo, dat vrijwel iedereen eens in zijn/haar leven behoort tot een groep die discriminatie ervaart. Denk aan starters, vrouwen, 50 plussers, mensen met een beperking, of met een migratie achtergrond. Vrijwel niemand ontkomt aan discriminatie. En als eenling kun je hier weinig tegen doen, behalve je zoveel mogelijk bewust bent van je eigen gedrag. 

Hoe kun je dan toch omgaan met discriminatie? 

Ten eerste is het heel belangrijk om het bestaande vooroordeel niet zelf over te nemen. Laatst sprak ik iemand die ouder was dan 50. Bij sollicitatiegesprekken had hij inmiddels een haarscherpe antenne ontwikkeld voor het vooroordeel over zijn leeftijd. Zodra er maar iets werd gezegd over leeftijd, snelheid of flexibiliteit, was hij op zijn hoede en hierdoor verloor hij zijn kracht bij het gesprek. Zijn eigen vooroordeel werd bevestigd en hij werd voor de zoveelste keer afgewezen. Vanwege zijn leeftijd, dat wist hij zeker. Maar als hij even had gebeld, was hij er wellicht achter gekomen, dat de afwijzing niets te maken had met zijn leeftijd, maar met het feit dat een andere kandidaat ervaring had met een specifiek softwarepakket waar in dat bedrijf mee werd gewerkt. En hij had die ervaring niet. Daar kwam hij later, via via achter. Bepaald dus geen gevalletje van discriminatie...

Dit is maar een voorbeeld. Maar het komt dagelijks voor. Natuurlijk bestaan er vooroordelen en natuurlijk krijgt de ene meer kans dan de andere. En ja, discriminatie bestaat wel degelijk. Maar zodra je een bestaand vooroordeel over jezelf overneemt, gaat het echt tegen je werken. Dus, hoe ga je om met vooroordelen als je op sollicitatiegesprek gaat? Probeer het eens met 'Omdenken'. Kijk eerst anders naar jezelf. En dan zullen anderen ook op die manier naar jou gaan kijken. Een paar voorbeelden: 

 • Ben je een starter en wel mondig? Goed zo! Zelfbewust overkomen is goed! Weet wel dat er van starters wordt verwacht dat ze ietwat bescheiden zijn en zich niet opstellen alsof ze de wijsheid in pacht hebben. Probeer dus aan deze verwachting te voldoen. Ben je juist onzeker? Dan ben je heel goed te 'vormen' door je nieuwe werkgever. Wat een aanwinst voor hem!
 • Ben je ouder dan 50? Zorg ervoor dat je er verzorgd, representatief en energiek uitziet, gebruik je leeftijd als voordeel, je hebt flink wat levenservaring! Je kunt mensen sneller inschatten en bent niet meer alleen met jezelf bezig. Je bent een loyale werknemer en gaat met je tijd mee! Sta open voor feedback en toon aan dat je nog steeds flexibel bent en wil leren. 
 • Spreek je niet zo goed Nederlands? Solliciteer dan niet ergens waar de Nederlandse taal belangrijk is. Je spreekt waarschijnlijk een andere taal heel goed, dat is je kracht! Je kent andere culturen en hebt je plekje in de Nederlandse samenleving verworven door heel hard te werken en doorzettingsvermogen te tonen.
 • Ben je langdurig werkloos? Dat vind je zelf waarschijnlijk heel vervelend. Laat dat weten. En vertel ook welke dingen je allemaal hebt geleerd en ondernomen in de periode dat je geen baan had. Werkloos zijn betekent niet dat je niets hebt gedaan! Misschien moest je tot bezinnig komen, of heb je gereisd, of even een bewuste time-out genomen? Een cursus gedaan? Jezelf op een andere manier bijgeschoold?
 • Heb je een handicap? Solliciteren met een handicap is op zich al heel lastig. Maar jij bent dus dubbel gemotiveerd om een baan te vinden. Je weet dat een werkgever terughoudend kan zijn, maar jij kunt hem er vast van overtuigen dat je als 'gehandicapte' veel meer durf, energie en doorzettingsvermogen nodig hebt om uberhaupt je dagelijks leven te leven. Jij bent dus een topper! 

De grootste valkuil hier is het zelf geloven in het vooroordeel. Draai dit om, bewijs dat vooroordelen op jou niet van toepassing zijn! 

Wil je zelf leren hoe je sneller een baan kunt vinden? Check mijn online training 'cv en sollicitatiebrief'. Klik hier om meer te lezen.

Ik heb mijn 10 alllerbeste sollicitatietips voor je uitgewerkt. Je mag ze gratis downloaden. Wie weet vind je hierdoor eindelijk wél die baan! Klik hier om de tips op te vragen.

Als je me uitnodigt om een connectie op LinkedIn te maken, kun je mijn dagelijkse tips en nieuwtjes op LinkedIn volgen. Klik hier om met me te connecten.

Vooroordelen bij het solliciteren

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Please publish modules in offcanvas position.

Gratis sollicitatietips?
0
keer gedeeld