fbpx

Competenties. Maak er soundbites van om jezelf te verkopen

Competenties. Iedereen heeft ze. Maar het blijkt erg moeilijk te zijn om je eigen competenties duidelijk te maken tijdens een sollicitatiegesprek. Maar als je er soundbites van maakt, wordt het ineens een stuk gemakkelijker om jezelf te verkopen en je competenties duidelijk over te brengen. Heb je wel eens van soundbites gehoord?  

Soundbites zijn markante citaten, noemenswaardige meldingen van een of twee zinnen, die gemakkelijk beklijven. Onthouden worden dus. En die kun je heel goed gebruiken bij een sollicitatiegesprek! 

Tijdens een sollicitatiegesprek worden vaak vragen gesteld over competenties die nodig zijn om de vacature goed in te kunnen vullen. Hiermee kan de recruiter beoordelen of je wel op de gevraagde competenties past. Veel gevraagde competenties zijn;

  • flexibiliteit
  • klantgerichtheid
  • teamworker
  • stressbestendig
  • nauwkeurigheid

Voor elke competentie kun je een soundbite bedenken. En als je dat doet, kun je die competentie niet meer vergeten en veel beter overbrengen. Hieronder een paar voorbeelden;

  • Mijn flexibiliteit ontwikkelde zich bij mijn vorige werkgever sterk, omdat mijn collega's en ik maandenlang onzekerheid hadden over onze banen. Ondanks dat bleef ik altijd topbeoordelingen behouden.
  • 'Denken vanuit de positie van de klant en bij onduidelijkheid vragen stellen.' Die manier van denken zorgde bij mijn vorige werkgever voor de hoogste score van klanttevredenheid, onder mijn klanten. Ik stond er bekend om.
  • Ik was officieel geen teamleider, maar mij werd bij mijn vorige werkgever vaak gevraagd om die rol informeel op me te nemen. Mijn coachende stijl werd veel geroemd en ik kon mijn collega's gemakkelijk en snel motiveren om nog een extra stapje te zetten.
  • Met mijn team behaalde ik afgelopen jaar de hoogste score in omzet, ondanks het feit dat 75% van het team langdurig afwezig was. Dit deden we door heel hard werken en steeds het hoofd koel te houden.
  • Bij mijn vorige werkgever heb ik in 2 maanden tijd de gehele administratie geordend. Het was een chaos, door vele reorganisaties. Het was niet officieel mijn taak, maar mijn baas ontdekte al snel dat ik er goed in was. Hij maakte graag gebruik van mijn talent!

Let op. Hierboven lees je voorbeelden. Maar soundbites krijgen pas kracht, wanneer je ze geheel op maat toepast op jezelf. Ga dus met een pen en papier aan je bureau zitten en concentreer je. Bedenk welke concrete successen jij hebt behaald in je werk. Waarom heb je dit succes behaald? Waarschijnlijk omdat je ergens goed in bent! En juist die competentie kun je in je soundbite verwerken. 

Bedenk een stuk of 5 soundbites. Leer die uit je hoofd en gebruik ze wanneer er in een sollicitatiegesprek wordt gevraagd naar je competenties. Lees de vacature ook goed en kijk welke competenties nodig zijn. Heb je al soundbites voor deze competenties? Nee? Bedenk er een paar! 

Soundbites werken goed in een sollicitatiegesprek, maar ook in een netwerkgesprek of toevallige ontmoeting. Leer ze uit je hoofd en doe er je voordeel mee!

Wil je zelf leren hoe je sneller een baan kunt vinden? Check mijn online training 'cv en sollicitatiebrief'. Klik hier om meer te lezen.

Ik heb mijn 10 alllerbeste sollicitatietips voor je uitgewerkt. Je mag ze gratis downloaden. Wie weet vind je hierdoor eindelijk wél die baan! Klik hier om de tips op te vragen.

Als je me uitnodigt om een connectie op LinkedIn te maken, kun je mijn dagelijkse tips en nieuwtjes op LinkedIn volgen. Klik hier om met me te connecten.

Soundbites bij het solliciteren

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Please publish modules in offcanvas position.

Gratis sollicitatietips?
0
keer gedeeld