fbpx

Arbeidsvoorwaardengesprek voeren? Dat doe je zó!

Arbeidsvoorwaardengesprek voeren? Gefeliciteerd! Dan ben je al heel ver in de sollicitatieprocedure gekomen! Je hebt een of meerdere sollicitatiegesprekken gevoerd en de werkgever wil jou graag een aanbod doen. En nu komt het er op aan. Ben jij in staat om het beste van jezelf te laten zien? Wil je het onderste uit de kan halen, of wil je 'ergens in het midden' uitkomen? 

Onderhandelen voor je nieuwe salaris en arbeidsvoorwaarden is voor de meeste mensen niet gemakkelijk. Recruiters en HR Managers  hebben vaker met dit bijltje gehakt en hierdoor hebben de aanbieders een voorsprong. Des te belangrijk dus om je heel goed voor te bereiden op het arbeidsvoorwaardengesprek. Door een goede voorbereiding kom je niet voor verrassingen te staan en zul je ook niet het gevoel hebben dat je er misschien meer uit had kunnen halen, als je maar gedurfd had. Ik heb 6 goede tips voor je:

 • Laat het bedrijf het aanbod na het arbeidsvoorwaardengesprek op papier zetten (compleet en wel!) en vraag hoeveel tijd je krijgt om erover na te denken. Hiermee geef je jezelf tijd. Te snel beslissen is nooit goed. En door de vraag op deze manier te stellen, impliceer je al dat je er überhaupt over wilt nadenken. Je geeft het bedrijf alleen inspraak in de tijd die je krijgt.
 • Zorg ervoor dat je niet inhoudelijk gaat reageren op het aanbod. Aan jouw gezicht valt al veel af te lezen en een doorgewinterde recruiter zal dat ook zeker doen. Laat je niet verleiden tot het geven van een reactie. Als er toch wordt gevraagd wat je er van vindt, zeg je dat je erover na moet denken. Niks meer, niks minder.
 • Zorg dat je voor jezelf al lang hebt bedacht wat jouw doel is. Voorbeelden van doelen kunnen zijn:
  • "Ik wil in elk geval niet minder verdienen dan in mijn vorige baan."
  • "Ik wil minimaal een auto van de zaak."
  • "Ik wil minimaal 2 dagen per week thuis kunnen werken."
  • "Ik wil minimaal inspraak in de werkuren en in de werkplek."
 • Bedenk dat onderhandelen heel gewoon is. Als je een huis koopt, ga je onderhandelen. Dat doe je bij een arbeidsvoorwaardengesprek ook!
 • Bedenk voor jezelf een ondergrens. Verdeel deze in 3 kolommen; in de 1e kolom zet je je vorige salaris, in de 2e kolom zet je wat je het liefste wilt verdienen in deze baan en in de 3e kolom zet je het aanbod dat je hebt gekregen. Zo zie je in een oogopslag wat het 'gat' is. Werk dit uit als je het voorstel in handen hebt. Na het arbeidsvoorwaardengesprek dus. 
 • Onderzoek vantevoren wat een marktconform salaris is voor deze functie. Hiermee voorkom je dat iets 'geks' vraagt. Dat kun je bijvoorbeeld uitzoeken op het salariskompas, van Intermediair. Check de link: https://www.intermediair.nl/salariskompas  

Tenslotte moet je weten dat 85% van de mensen niet dol is op onderhandelen. Het vraagt diverse eigenschappen, die lang niet iedereen sterk heeft ontwikkeld. En daarbij is elke situatie anders. Je bent dus niet de enige! Maar je gaat spijt krijgen als je meteen "ja" zegt tegen een functie waar je gemakkelijk meer had kunnen verdienen. En dat werkt altijd door, want volgend jaar krijg je mischien een paar % erbij, maar dat is dan ook weer gebaseerd op het salaris dat je ontvangt. Aan de andere kant wil je ook niet altijd met heel veel moeite het onderste uit de kan halen tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. Bedenk altijd wat voor jou de belangrijkste arbeidsvoorwaarde is en zorg ervoor dat je die toegezegd krijgt! Dan kun je elders weer wat water bij de wijn doen. 

Succes met het arbeidsvoorwaardengesprek! 

Wil je het gesprek even oefenen? Of feedback ontvangen op jouw voorbereiding? mail me even, op info@sollicitatiehulp.org. Of klik hier om meer te lezen over het oefenen van een sollicitatiegesprek.

Onderhandelen bij het sollicitatiegesprek

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Gratis sollicitatietips?
0
keer gedeeld