fbpx

Afgewezen worden, hoe ga je hiermee om?

Afgewezen worden is niet leuk. Dat geldt voor iedereen. Helaas gebeurt dit toch aan de lopende band. Je krijgt, telefonisch of schriftelijk, te horen dat je niet bent aangenomen en dat de keuze is gevallen op een andere kandidaat. Vaak gebeurt dit na het schrijven van een sollicitatiebrief, maar het gebeurt ook na het voeren van een sollicitatiegesprek. En dan kan de impact nog groter zijn. Je had al hoop dat je nu eindelijk die baan zou krijgen! Wat doe je, na een afwijzing? 

De volgende dingen raad ik je af om te doen:

 • Boos worden. Dan neem je de afwijzing persoonlijk en dat is niet nodig. Bij boosheid ben je niet meer in staat goed te luisteren en te relativeren. Neem de tijd om je boosheid te laten wegebben. Neem in elk geval nooit beslissingen als je boos bent, dat zijn nooit de besten!
 • Je schouders ophalen en er niet meer naar omkijken. Jammer, want je kunt veel leren van deze afwijzing! En ook al is deze reactie begrijpelijk, want je wilt door naar de volgende, misschien wel succesvolle sollicitatie, besteed er toch even aandacht aan. Het kan je veel opleveren.
 • Mensen die afgewezen worden willen zich nog wel eens negatief uitlaten over het bedrijf en/of de recruiter in het openbaar. Niet doen, dit is niet professioneel en zal ooit tegen je gaan werken. En hoe groot de verleiding ook is, of hoe groot de fout is die de recruiter maakt, gedraag ja altijd professioneel.
 • De moed verliezen. Ook niet doen. Hoe meer je solliciteert, hoe meer afwijzingen je gaat krijgen. Het hoort erbij, wen er maar aan. 

De volgende dingen raad ik je aan om wel te doen:

 • Bereid je altijd voor op een afwijzing. Dan komt de klap minder hard aan. Vooral als je niet voor 85% aan de eisen voldoet is de kans groot dat je wordt afgewezen.
 • Vraag naar de reden van de afwijzing. Zeg dat je hier van wilt leren. Meestal is een recruiter wel bereid om je meer te vertellen over de reden van de afwijzing. Vraag het in elk geval! 
 • Neem geen genoegen met een standaard verhaal ('Je past niet in het team.'). Vraag door! En leg ook uit waarom je details wilt horen. Zo kun je ervan leren en misschien de volgende keer iets anders doen. 
 • Bedank degene die belt of schrijft voor de moeite die hij heeft gedaan. Gedraag je altijd netjes en professioneel. Word nooit boos op je gesprekspartner, hij kan er tenslotte ook niets aan doen. 
 • Als de afwijzing veel emoties bij je teweeg brengt, vraag dan of je op een ander moment mag terugbellen. Mensen die afgewezen worden hebben wat tijd nodig om de emotie te laten wegebben. Later kun je alsnog je vragen stellen.
 • Neem even de tijd om bij te komen van de afwijzing. Sta er bij stil en verwerk het nare nieuws. Gun jezelf die tijd!
 • Ga op zoek naar nieuwe vacatures! 

Afgewezen worden is niet leuk, voor niemand. En hoe meer je solliciteert, hoe meer afwijzingen je zult krijgen. Het hoort erbij. Maar probeer wel steeds weer te leren van je afwijzingen.

Wil je zelf leren hoe je sneller een baan kunt vinden? Check mijn online training 'cv en sollicitatiebrief'. Klik hier om meer te lezen.

Ik heb mijn 10 alllerbeste sollicitatietips voor je uitgewerkt. Je mag ze gratis downloaden. Wie weet vind je hierdoor eindelijk wél die baan! Klik hier om de tips op te vragen.

Als je me uitnodigt om een connectie op LinkedIn te maken, kun je mijn dagelijkse tips en nieuwtjes op LinkedIn volgen. Klik hier om met me te connecten.

Een afwijzing bij het solliciteren

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Please publish modules in offcanvas position.

Gratis sollicitatietips?
0
keer gedeeld