fbpx

Administratie bijhouden? Met de sollicitatiemanager!

Administratie. Je ontkomt er niet aan, ook als je aan het solliciteren bent. Maar ik maak het je gemakkelijk, met 'de sollicitatiemanager.' De wat? Ja, de sollicitatiemanager! 

Als je gaat solliciteren is het heel erg belangrijk om goed bij te houden wat je aan het doen bent, op welke manier en wanneer. Alleen met een goede administratie kun je leren van de sollicitaties en daarmee effectiever gaan solliciteren. Je zult niet de eerste zijn die eigenlijk niets bewaart, behalve je cv. En dat is jammer, want je kunt echt sneller een baan vinden, als je goed bijhoudt wat je doet. Zo kun je leren van afwijzingen, als je goed bijhoudt wat de redenen waren. Een goede administratie bijhouden dus. Maar hoe werkt dat?

Wat moet je nu precies bijhouden in je administratie? Hieronder een lijstje;

  • Naam van de organisatie waar je solliciteert.
  • Datum van de vacature. En inzenddatum.
  • De vacaturetekst (kopieer deze, voordat hij online verdwenen is!).
  • De link naar de vacature.
  • % passend op de eisen. En wees hierbij eerlijk naar jezelf!
  • Datum van jouw sollicitatie.
  • De sollicitatiebrief (of een link ernaartoe) die je hebt gestuurd.
  • Het cv (of een link ernaartoe) die je hebt gestuurd. Want deze pas je natuurlijk aan bij elke sollicitatie. 
  • Wel of geen sollicitatiegesprek gehad. Zo ja, wat was de datum en wie waren aanwezig?
  • Reden afwijzing. Deze is een belangrijk onderdeel van je administratie. Schrijf dit zo uitgebreid mogelijk op, met details. Want hiervan kun je leren. Krijg je vaak dezelfde reden van afwijzing? Daar kun je misschien iets veranderen. In je strategie, cv, brief, of performance. 

Al deze administratie onderdelen neem je op in Excel sheet. Vervolgens verdeel je deze gegevens in een tabblad met 'uitnodigingen' en een tabblad met 'afwijzingen'. Zo kun je alle informatie snel terugvinden. 

Het is vast even wennen, maar als je jezelf aanleert om de sollicitatiemanager altijd bij je te hebben, zul je merken dat het steeds gemakkelijker wordt om hem in te vullen. En als je 10 sollicitaties het overzicht goed bestudeert, ontdek je misschien wel, dat je bijvoorbeeld vaak wordt afgewezen wegens je gebrek aan werkervaring. Dan zou het kunnen zijn, dat je solliciteert op banen, die meestal net te zwaar voor je zijn. Als je een 'stapje lager' gaat solliciteren, zul je zien dat je ineens vaker wordt uitgenodigd. En zo zijn er veel meer redenen waar je van kunt leren. Als je een goede administratie voert. 

Heb je liever een kant-en-klaar sjabloon voor de sollicitatiemanager? Hier kun je hem -voor weinig- downloaden. 

Wil je zelf leren hoe je sneller een baan kunt vinden? Check mijn online training 'cv en sollicitatiebrief'. Klik hier om meer te lezen.

Ik heb mijn 10 alllerbeste sollicitatietips voor je uitgewerkt. Je mag ze gratis downloaden. Wie weet vind je hierdoor eindelijk wél die baan! Klik hier om de tips op te vragen.

Als je me uitnodigt om een connectie op LinkedIn te maken, kun je mijn dagelijkse tips en nieuwtjes op LinkedIn volgen. Klik hier om met me te connecten.

Een sollicitatiemanager is handig bij het solliciteren

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Gratis sollicitatietips?
0
keer gedeeld