fbpx

10 Vragen die je kunt stellen voordat je gaat solliciteren

Bel jij wel eens, voordat je gaat solliciteren? Wist je dat je hiermee echt een voorsprong kunt krijgen op je concurrenten? Veel 50-plussers zijn terughoudend om te bellen. Want misschien 'storen' ze wel iemand in het werk, of willen ze niet 'pusherig' overkomen. Geloof me, die zorgen zijn onnodig.

Onder elke advertentie staat wel een naam en telefoonnummer, waarmee je extra informatie kunt krijgen over de vacature of over de procedure. Veel mensen maken hier geen gebruik van. En dat is jammer, want er wordt je een kans geboden om jezelf wat extra te profileren als kandidaat! En als je slim bent, grijp je die kans.

 

Bellen voordat je gaat solliciteren

 

Maar, wat ga je dan zeggen? Tijdens mijn werk als HR Manager, kreeg (en krijg) ik regelmatig telefoontjes van kandidaten die vragen hadden over de vacature. Soms ontstond er een leuk gesprek en soms ook helemaal niet. Dat laatste had vaak te maken met het soort vragen dat ik kreeg. Een paar voorbeelden van vragen die je echt niet moet stellen voordat je solliciteert:

 • "Denkt u dat ik een goede kans maak voor deze baan?" (En vervolgens je gehele cv oplepelen aan de telefoon.) Daar kan een recruiter niets mee. Die doet een selectie uit de binnengekomen sollicitatiebrieven en cv's, niet door de telefoon.
 • "Wat zijn de benodigde competenties voor deze baan?" Vrijwel altijd staan deze al opgenoemd in de advertentie. Vraag niet naar de bekende weg. Als ze onverhoopt niet in de advertentie staan, kun je je deze vraag zeker wel permitteren.
 • "Kunt u een salarisindicatie geven?" Dat is 'not done'. Bewaar deze vraag voor het sollicitatiegesprek. 
 • "Vormt mijn hogere (of lagere) leeftijd een probleem voor deze vacature?" Hierop krijg je nooit eerlijk antwoord. Iemand afwijzen op basis van leeftijd mag niet (zomaar). Een recruiter zal altijd zeggen dat leeftijd geen rol speelt. (Ook al is dat in de praktijk soms wel het geval)

Maar als je deze vragen niet moet stellen, met welke vragen kun je dan wel scoren? Soms is het afhankelijk van de baan en het bedrijf, maar in het algemeen worden de volgende vragen goed ontvangen:

 1. "Mijn relevante opleiding is niet precies wat jullie vragen, maar ik denk zelf dat ik dat met mijn werkervaring goed maak. Kunt u aangeven of ik voor deze baan mijn opleiding kan compenseren met mijn ervaring?" Hiermee open je een gesprek en kom je erachter wat de belangrijkste eisen zijn. De recruiter kan in het algemeen wel zeggen of die opleiding een harde eis is.
 2. "In de advertentie zie ik wel de functie eisen, maar kunt u me misschien iets meer vertellen over de persoon die het beste in het bestaande team zou passen?" Hiermee vraag je indirect naar de sfeer en cultuur binnen het team en de organisatie.
 3. "Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor de afdeling in het komende jaar?" Hiermee vraag je naar doelstellingen. Je komt erachter waar het in dit jaar om draait. Let wel op, met deze vraag moet je nooit beginnen, pas als je een gesprek hebt opgebouwd kun je deze vraag gebruiken.
 4. "Wat vinden jullie de belangrijkste eis voor deze vacature, waar moet ik sowieso aan voldoen om überhaupt een kans te maken?" Met deze vraag toon je respect voor de recruiter. Je geeft aan dat je waarde hecht aan hun mening.
 5. "Per welke datum wilt u uiterlijk iemand hebben aangenomen?" Hiermee krijg je een indicatie van de duur van de selectieprocedure.
 6. "Wat zijn de meest voorkomende werkzaamheden in deze baan?" Hiermee kun je beter inschatten of de baan echt bij je past. 
 7. "Klopt mijn indruk van deze vacature?" Waarbij je natuurlijk uitlegt hoe de baan er in jouw beleving uitziet. Zo weet je snel of alles duidelijk is.
 8. "Wat is de naam van de persoon die mijn sollicitatie onder ogen krijgt?" Hiermee kun je je sollicitatie aan een persoon sturen. Ook kun je hierdoor onderzoeken wie die persoon is.  
 9. "Werken jullie met flexibele, of met vaste werkplekken?" Zo krijg je snel een indruk van de werkomstandigheden op de werkplek.
 10. "Is er in deze functie, of bedrijfsbreed, sprake van doelstellingen of targets?" Hiermee krijg je een indruk van de sfeer binnen de organisatie.

Als het je lukt om een leuk gesprek op gang te brengen, heb je een echte voorsprong. Probeer jezelf te blijven en te ontspannen. Relativeer! Als jij vriendelijk, voorkomend en zelfverzekerd overkomt, wordt het voor de recruiter leuk om het gesprek met je te voeren. Onderzoek dus van tevoren wie de recruiter is. Zo kun je op zijn/haar 'level' afstemmen en proberen die connectie te leggen. Als je niet zeker bent van je performance aan de telefoon, oefen je gesprek dan eerst met iemand. Je zult zien dat dit heel goed werkt!

Meestal wordt je naam wel genoteerd en in je sollicitatiebrief kun je refereren aan het 'leuke telefoongesprek'. Jouw kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek is hiermee een stuk groter!

Blijf je er tegenaan hikken, kun je jezelf er niet toe zetten om deze vragen te stellen? Maak het jezelf dan wat gemakkelijker. Stel één vraag: "Aan wie kan ik mijn sollicitatie richten?" Leg uit dat je graag een persoonlijke brief schrijft, omdat dat vriendelijker overkomt. En als je deze vraag hebt gesteld, durf je een volgende keer vast een stapje verder te gaan!

In mijn programma 'De Sollicitatieversneller' gaan we dit soort vragen uitgebreid bespreken. Ik help je bij elke stap, zodat jij sneller die baan vindt!

 

De Sollicitatieversneller

 

Succes met solliciteren!

0
keer gedeeld