5 Tips over opvallend solliciteren - Gastenblogs

FaccebookGoogleTwitterYoutubeRSS

Sollicitatiehulp.org

Gastenblogs

Lees hier de blogs van mijn gasten. Ieder hun eigen verhaal, maar... allemaal op zoek naar werk! Volg hun inspanningen om een baan te vinden. Wil je ook hier bloggen, meer kans maken op een baan en veel gratis advies van mij krijgen? Stuur even een berichtje aan: info@sollicitatiehulp.org

 • Home
  Home Hier vindt je alle blogberichten van heel de website.
 • Categorieën
  Categorieën Weergeeft een lijst met de categorieën van deze blog.
 • Tags
  Tags Weergeeft een lijst met tags die zijn gebruikt in deze blog.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar je favoriete blogger van deze site.
 • Inloggen
  Inloggen Inlog formulier

5 Tips over opvallend solliciteren

Geplaatst door op in Ik zoek een baan!
 • Lettergrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 3086
 • Afdrukken
 • Rapporteer dit bericht

CD5eNMWWgAQY57KSolliciteren anno 2015, ga er maar aan staan! Ondanks de positieve berichtgeving over de aantrekkende arbeidsmarkt merk ik dat de concurrentie onder sollicitanten nog erg hevig is. Het advies van veel loopbaancoaches luidt dan ook: zorg dat je opvalt! Maar uit ervaring kan ik melden dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Sinds een tijdje weet ik namelijk dat mijn huidige functie binnenkort komt te vervallen. Vol vertrouwen begon ik een paar maanden geleden met het versturen van sollicitaties en liet ik hier en daar in mijn netwerk vallen dat ik op zoek was naar een nieuwe baan. Binnen relatief korte tijd had ik een aantal sollicitatiegesprekken, maar helaas zat dé baan er nog niet tussen. Ik bedacht dat ik inderdaad moest opvallen en heb ervoor gekozen om dit te doen met een online glossy: D2B Magazine. Hierin presenteer ik mezelf aan bedrijven zodat die alvast online kennis kunnen maken met mij. Debbie To Business dus.

 

Graag deel ik in deze blog mijn 5 tips over opvallend solliciteren.

 

1. Bedenk iets wat bij je past

De keuze voor het maken van een online magazine kwam niet uit de lucht vallen. Daar heb ik best even over nagedacht. Eerder dit jaar verscheen er een interview met mij in het vakblad ‘Tijdschrift voor Marketing’. Dat leverde me veel aandacht op! Ik bedacht dat een online magazine een ideale manier was om meer van mezelf te laten zien. Je kunt hiermee namelijk meer dan in een brief een inkijkje geven in je persoonlijkheid. Bovendien past een creatieve en digitale manier van presenteren goed bij mijn vak als marketeer. Het grootste compliment dat ik kon krijgen n.a.v. mijn magazine was dan ook dat het écht liet zien wie ik ben.

 

 Tweet Diede

 

2. Betrek anderen bij je idee

Oké, dan heb je een leuk idee. Tenminste, dat denk je zelf. Maar zou het aanslaan? Voordat ik veel tijd en energie ging steken in het opzetten van mijn magazine ben ik eerst met een aantal mensen gaan praten. Ik heb mijn idee voorgelegd aan de HR Manager van mijn huidige werkgever en ik heb een recruiter benaderd. Ook heb ik het idee bij marketeers in het vak getoetst. Door er met anderen over te sparren, kon ik mijn idee finetunen. Zo was ik er zeker van dat mijn magazine zou aanspreken. De mensen die ik hierbij betrokken had, vielen immers in mijn doelgroep!

 

3. Investeer en pak je idee professioneel aan

Zodra ik met mijn magazine begon, stelde ik direct een aantal criteria vast. Een van de belangrijkste was dat het er professioneel uit moest zien. Dus geen eigen gemaakte kiekjes, maar mooie foto’s van een echte fotograaf. Dat heeft me wel wat geld gekost, maar dat heb ik er voor over. Je kunt immers maar één keer een eerste indruk maken. En die moet goed zijn! Als het goed is, verdient deze investering zich vanzelf terug, doordat ik eerder een nieuwe baan vind.

 

4. Verzin een campagne rondom je idee

Alleen een magazine vond ik niet voldoende. Ik liet een website maken, zodat ik met behulp van Google Analytics zou kunnen meten hoeveel mensen mijn magazine openen. Voor de lancering had ik een speciale dag uitgekozen: 1 mei, de Dag van de Arbeid. Via social media promootte ik de link www.debbieveeke.nl. Aan een aantal mensen stuurde ik een persoonlijk bericht met de vraag om mijn magazine te delen. Zo ging het balletje rollen en werd mijn bericht op Facebook, Twitter en LinkedIn veelvuldig gedeeld. Op de eerste dag bekeken maar liefst 300 mensen mijn website! Ook de dagen daarna zat ik niet stil. Ik benaderde recruiters, loopbaancoaches en specialisten op het gebied van personal branding. Vervolgens stelde ik een persbericht op dat ik naar een aantal lokale media stuurde. Dat leverde me een radio-interview op bij de Oosterhoutse ORTS. Ook werd er op de website ‘Hoe vind ik een baan’ een artikel geschreven over mijn opvallende manier van solliciteren. Door meerdere kanalen in te zetten, vergrootte ik het bereik van mijn sollicitatie.

 

Tweet radio

 

5. Durf

Ondertussen hebben maar liefst 175 mensen de link naar mijn magazine op social media gedeeld. Daardoor is mijn website in een week tijd al bijna 800 keer bekeken. Ruim 80 mensen hebben mijn LinkedIn profiel geraadpleegd en ik heb al 10 tips van mensen ontvangen met interessante vacatures of netwerksuggesties met wie ik eens contact op kan nemen. Een concrete aanbieding voor een baan zit er nog niet tussen, maar wat niet is, kan nog komen! Het balletje is in elk geval aan het rollen. Alle reacties op mijn magazine zijn echt ontzettend leuk. Dat geeft veel energie en vertrouwen dat die nieuwe baan niet lang meer op zich zal laten wachten! De belangrijkste tip die ik daarom wil geven, is: durf iets ludieks te doen. Iets anders dan anders. Denk ‘out-of-the-box’ zoals ze dat noemen.

 

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring met opvallend solliciteren. En natuurlijk hoor ik ook graag wat je van mijn online magazine vindt. Je kunt dit bekijken op www.debbieveeke.nl.

Laatste aanpassing op
Waardeer dit blogbericht:
Trackback URL voor dit blogartikel

Reacties

Mini e-book?