Voorbeelden open vragen

FaccebookGoogleTwitterYoutubeRSS

Sollicitatiehulp.org

Voorbeelden open vragen

sollicitatiegesprekopenvragenstellenEen paar dagen geleden gaf ik het webinar; 'Sollicitatiegesprekken voeren'. Tijdens dit webinar besprak ik o.a. het belang om open vragen te stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Een open vraag is een vraag waar niet alleen 'ja' of 'nee' valt te antwoorden. De tegenhanger van een open vraag is een gesloten vraag, hierop kun je eigenlijk alleen maar 'ja' of 'nee' antwoorden. En die gesloten vragen zijn statisch, de antwoorden geven weinig informatie en ze nodigen niet uit tot een conversatie.

 

En een conversatie is nu juist wat je wilt bereiken, in je sollicitatiegesprek. Want met een tweezijdige conversatie wordt de sfeer meer ontspannen en vallen je zenuwen weg. Je wordt al snel steeds geschikter voor deze vacature! Open vragen stellen, dus.

 

Maar wat zijn nu open vragen? Om het je gemakkelijker te maken heb ik hier enkele voorbeelden;

  1. "Wat zijn de belangrijkste doelstellingen voor de afdeling, van dit jaar"?
  2. "Als de nieuwe medewerker in deze functie aan het eind van dit kwartaal een hele goede beoordeling krijgt, wat heeft hij dan heel goed gedaan?"
  3. "Kunt u een omschrijving geven van de meest belangrijke competenties voor elke medewerker van dit bedrijf?"
  4. “Waar werkt de persoon die voorheen op deze functie werkte en wat doet hij nu?”
  5. “Hoe is deze vacature ontstaan?”
  6. “Wat zijn de belangrijkste succesfactoren in deze baan?”
  7. “Welke zaken moeten als eerste worden opgepakt?”

 

Dit zijn vrij algemene voorbeelden, die je kunt aanpassen per bedrijf en per situatie.

 

Vergeet ook niet om de website van het bedrijf te bestuderen. Het komt heel goed over, wanneer je je interviewer feliciteert met een behaalde prijs of onderscheiding! Als er nieuwsberichten over het bedrijf zijn, zoek die dan op en lees ze. Zo kun je vragen of de recente fusie met dat bedrijf in Amerika goed is verlopen, of dat de recente beursgang van dit bedrijf spannend is geweest. Kortom; vragen genoeg. Maar ga er echt voor zitten en bereid je goed voor!

 

Wil je liever even een sollicitatiegesprek oefenen met een professional? Dat kan, lees er hier meer over.

 

Pin It

Log in om reacties te plaatsen
Mini e-book?